Temperature sledeće nedelje od 25 do 30 stepeni, lagani uvod u leto

Klimatolog Vladimir Đurđević izjavio je danas da je sledeća nedelja lagani uvod u letnji režim, da će doći do stabilizacije vremena i da će temperature biti između 25 i 30 stepeni.

„Temperature će biti između 25 i 30 stepeni, što su letnje temperature, tako da ćemo tada imati osećaj bliži letnjem. Uglavnom nas očekuje znatno toplije vreme nego što smo imali zadnjih nekoliko dana maja, koji je inače bio hladniji od proseka“, rekao je Đurđević za RTS.

Đurđević je naveo da je validna prognoza Svetske meteorološke organizacije koja je najavila da će temperature tokom leta biti više od proseka zbog toplih mora.

Leta u Srbiji postaju sve toplija i toplija, ali nije svako leto rekordno, ukazuje Đurđević i navodi da je za ovo leto šansa od 60 procenata da će biti toplije od očekivanog proseka. Kako je objasnio, temperatura bi trebalo da bude viša za dva stepena u odnosu na očekivane vrednosti.

„U realnom životu, to bi trebalo da znači da treba da imamo jedan ili dva toplotna talasa više nego inače“, kaže meteorolog. April je bio jako sušan, primetio je Đurđević i dodao da su zato kiše tokom maja dobro došle zbog poljoprivrede. „To su padavine koje su nedostajale, ova epizoda sa hladnim vremenom je bila i pozitivna“, ističe Đurđević.

 

Izvor: FoNet

Foto: Pixabay/ pixel2013

Podeli