Društvo

DUNP: Upis počinje 24. juna

Prema objavljenom konkursu za upis u prvu godinu studija, u školskoj 2020/21. godini Državni univerzitet u Novom Pazaru na 20 akreditovanih studijskih programa upisaće ukupno 954 studenta. Predlogom kvote, koji treba da usvoji Vlada Srbije, predviđeno je da se preko 70 odsto studenata školuje o trošku budžeta.

Planirani broj budžetskih studenata je 684, a samofinansirajućih 270. Rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Miladin Kostić  ističe da će upis brucoša, kao i ranijih godina, ako epidemiološka situacija bude povoljna,  započeti krajem juna.

Na Departmanu za pravne nauke ima 80, a na Departmanu za ekonomske nauke, gde se izučavaju ekonomija i poslovna informatika, biće 100 mesta. Departman za filozofske nauke (u čijem sastavu su studijski programi: Psihologija i Vaspitač u predškolskim ustanovama) imaće 90, a Departman za filološke nauke (Srpska književnost i jezik i Engleski jezik i književnost) 80 brucoša.

Na matematičkim naukama planiran je upis 114 studenata. Na Departmanu za tehničke nauke i studijskim programima: Računarska tehnika, Arhitektura, Građevinarstvo i Softversko inženjerstvo ima ukupno 215 mesta. Na hemijsko-tehnološkim naukama predviđen je upis 50 brucoša.

Departman za biomedicinske nauke, (studijski programi: Biologija, Rehabilitacoja i Sport i fizičko vaspitanje), imaće ukupno 105 novih studenata. U okviru tog departmana, akreditovan je i novi studijski program pod nazivom Zdravstvena nega. Reč je o osnovnim strukovnim studijama, gde je planiran upis 60 studenata.

Na Departmanu za biotehničke nauke u Sjenici i studijskim programima: Agronomija i Prehrambena tehnologija upisaće se 60 brucoša i reč je o budžetskim mestima.

Studenti koji budu imali status samofinansirajućih, školarinu će plaćati između 50.000 i 60. 000 dinara, zavisno od toga koji studijski program odaberu.

Izvor: DUNP

Podeli