Društvo

Nastavljena akcija dobrovoljnog davanja krvi

U Novom Pazaru je zbog vanrednog stanja bilo odložena tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi koja se održava u Kulturnom centru svakog drugog utorka u mesecu. Prema nadležnima odziv je bio zadovoljavajući i danas je prikupljeno 25 jedinica ove dragocene tečnosti.

Institut za transfuziju krvi Srbije akcije dobrovoljnog davanja krvi sprovodio je i za vreme vanrednog stanja, s tim da je Novi Pazar koji je bio proglašen tadašnjim žarištem korona virusa bio isključen sa liste dok se situacija ne sredi.  Apropo tome danas je bio prvi utorak da je nastavljena akcija dobrovoljnog davanja krvi  koje će se tradicionalno svakog drugog utorka u mesecu održavati u Kulturnom centru. Obzirom da je korona virus i dalje prisutan, očito se to odrazilo na izlaznost građana, pa je danas donirano 25 jedinica ove dragocene tečnosti . Kako ističnu nadležni iz Instituta za transfuziju krvi doniranje krvi je proteklo u najboljem redu s time da su zbog kovida uvedene dodatne mere pri pregledu građana koji doniraju krv, kao što je merenje temperature i razni drugi testovi.

Ono što doktorka Slavica Jovanović iz Instituta za transfuziju krvi još dodaje je da građani ne moraju da brinu o sigurnosti krvi koja se donira jer ista prolazi brojne testove pre nego dođe do primaoca, tako da ne može se desiti da neko primi krv zaraženog od korona virusa. Akciji se odazvao veliki broj mladih, većinom višegodišnjih davaoca krvi koji su pozvali sve one koji su u mogućnosti da urade isto.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi nastaviće se svakog drugog utorka tako da svi zdravi i humani građani mogu da doniraju ovu vrednu tečnost.

M.J.

Podeli