VestiZanimljivosti

Ruski naučnici rešili misteriju staru 112 godina: Evo šta se desilo u SIBIRU 1908. GODINE

RUSKI naučnici otkrili su tajnu tunguske eksplozije u Sibiru koja se dogodila 1908. godine. Nije bilo nikakvog pada meteorita na Zemlju, objasnili su istraživači u časopisu “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”. U pitanju je bio asteroid.

Prema mišljenju naučnika, ogroman gvozdeni asteroid veličine između 100 i 200 metara prošao je kroz atmosferu Zemlje na visini od 10 do 15 kilometara, a brzina kretanja iznosila je oko 20 kilometara u sekundi.

Naučnici smatraju da objekt nije mogao da se sastoji od kamena ili leda, jer njihova slaba čvrstoća, za razliku od gvožđa, dovodi do brzog uništavanja takvih tela prilikom kretanja u atmosferi.

Ukoliko je asteroid bio od gvožđa, on je mogao da sačuva strukturu i da se vrati u svemir.

Tunguski fenomen dogodio se 1908. godine u blizini reke Podkamena Tunguska iznad šumskog područja u udaljenom delu istočnog Sibira. Razlog je bila pojava hipotetičkog nebeskog tela, za koje se pretpostavlja da je bila kometa.

Ulazak objekta u Zemljinu atmosferu izazvao je eksploziju, koja, prema nekim podacima, može da se uporedi sa eksplozijom najmoćnije termonuklearne bombe.

Eksplozija se čula 800 kilometara od epicentra, a eksplozivni talas uništio je šume na površini od 2.000 kvadratnih kilometara.

Izvor: rs.sputniknews.com

Foto: Wikipedia

Podeli