PolitikaVesti

SDA Sandžaka predlaže da izbori budu održani najranije 6.septembra 2020. godine

U pismu upućenom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Stranka demokratske akcije Sandžaka predlaže da se izbori održe najranije 6. septembra 2020. godine. Takođe, smatraju da sve preduzete radnje u postupku podnošenja izborne liste do uvođenja vanrednog stanja, kao što je overa potpisa birača i pribavljena dokumentacija za kandidate na izbornim listama, moraju biti prihvaćene kao pravno valjane i punovažne nakon što se nastavi izborni proces.

“Tražimo doslednu primenu člana 8. stav 5. Zakona o lokalnim izborima, kada je u pitanju sastav biračkih odbora u nacionalno mješovitim sredinama, što Republička izborna komisija nije uradila i pored našeg zahtjeva koji je dostavljen prije raspisivanja izbora. Tražimo da se zbog sveukupne situacije, a zbog kratkih rokova, broj potpisa potreban za podnošenje manjinske izborne liste smanji na 5 hiljada potpisa, kao i to da se i drugi državni organi, pored javnih bilježnika, ovlaste da mogu vršiti ovjeru potpisa” – stoji izmedju ostalog u pismu.

Takodje, SDA sandžaka je zatražila da se priznaju rezultati konkursa u osnovnoj skoli Avdo Medjedović i da se dosledno sprovede ustavni princip da “bez diskriminacije svi mogu da biraju i budu birani i stupaju na javne funkcije bez obzira bili politički aktivni ili ne ili billi dio aktuelne vladajuće većine ili ne” – stoji u pismu SDA Sandžaka upućenom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

.

Podeli