DruštvoVesti

Penzioneri u šetnji, otvaraju se radnje, policijski čas od 18 časova: Počinje postepeno ublažavanje strogih mera

U UTORAK počinje popuštanje strogih mera za borbu protiv epidemije virusa korona i postepeni povratak normalnom životu. Prve odluke koje će stupiti na snagu jesu mogućnost šetnje tri puta nedeljno za građane starije od 65 godine i skraćivanje policijskog časa za jedan sat.

Ublažavanje mera Vlade najavio je tokom uskršnjih praznika presednik Aleksandar Vučić, koji je istakao da će se epidemiološka situacija i dalje pažljivo pratiti i da će se u skladu sa tim i reagovati.

Prema planu kriznog štaba, stariji od 65 godina konačno će moći malo da odahnu. Od danas mogu u šetnju utorkom, petkom i nedeljom u periodu od 18 do jedan čas posle ponoći, na pola sata. U kupovinu mogu u istim terminima kao i dosad. Za sve ostale građane policijski čas počinjaće sat kasnije nego dosad, u 18 časova.

Danas bi trebalo i da počne otvaranje zanatskih radnji, prodavnica građevinskog materijala, tehničke robe… Na ostale radnje čekaćemo bar još nedelju dana, jer bi između 27. aprila i 4. maja trebalo da budu otvoreni lokali površine manje od 300 kvadrata, uključujući i frizerske salone i salone lepote.

Posle 4. maja, ako se epidemiološka situacija i dalje bude razvijala u dobrom smeru na red će doći i otvaranje tržnih centara, restorana, hotela, banja i aerodroma.

Članica Republičkog kriznog štaba, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se nazire kraj epidemiji novog korona virusa, ali je i pozvala na strpljenje još neko vreme. Ona je kazala da je vikend iza nas bio poslednji sa toliko dugom zabranom kretanja, ali da nas i sledećeg vikenda čekaju ograničenja:

Nije popularno da se kaže, ali sa stručnog aspekta i sledeći vikend je nama ključan. Koliko će tačno trajati taj period ne bih znala u ovom momentu da kažem.

Povodom skorog otvaranja nekih vidova saobraćaja koje su najavili nadležni, Kisić Tepavčević je, na RTS, kazala da će otvaranje međugradskog saobraćaja, kao i avio-saobraćaja, ići postepeno i da stručnjaci smatraju da to treba uraditi što kasnije:

Svako otvaranje granica je potencijalno unošenje rezervoara zaraze. Sada svako gleda da rešava epidemiološku situaciju na optimalan način unutar svojih granica. U svakom slučaju, biće prisutan veliki stepen predostrožnosti i nadzora nad mogućim unošenjem infekcije u Srbiju.

Fabričke hale ponovo će, prema ovom planu, takođe oživeti u periodu između 4. i 11. maja.

 

Izvor: Novosti

Podeli