COVID-19

Raste broj zaraženih zdravstvenih radnika: Do sada testirano 2.323, pozitivno na koronu njih 260

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” navela je, gostujući na TV Prva da je testiranje zdravstvenih radnika prioritet, a da su na prvom mestu oni koji su najviše u kontaktu sa pacijentima zaraženim korona virusom.

Svi koji rade sa kovid pacijentima su na prvoj liniji testiranja. To su oni zdravstveni radnici koji pre svega rade u kovid bolnicima: Klinici za infektivne i tropske bolesti, u KBC Dragiša Mišović, KBC Zemun, Zvezdara – objasnila je ona.

Kako je saopštila, do sad je testirano ukupno 2.323 zdravstvenih radnika.

Od toga je 260 pozitivnih radnika iz zdravstvenih sistema, 1.082 negativno, a za određeni broj se čekaju rezultati – istakla je dr Jovanović i dodala da se očekuje da najveći broj testiranja bude u Beogradu, s obzirom na to da je u ovom gradu najveći broj zdravstvenih ustanova.

Direktorka Instituta “Batut” je navela i da se strogo kontroliše ko radi na prijemnim mestima, kao i ko su osobe koje rade sa pacijentima.

O tome se strogo vodi računa kako bi sama ustanova bila bezbedna, uz sve i lične mere koje su propisane za prevenciju bolničkih infekcija. Vodimo računa o zdravstvenim radnicima i pravilnom organizacijom se obezbeđuje da niko ne trpi, da lekari uvek budu dostupni – poručila je dr Verica Jovanović.

 

Izvor: Novosti

Foto: Tanjug

Podeli