COVID-19Vesti

dr Bušat: COVID bolnica ima višestruk značaj za ovu sredinu

Gostujući u Dnevniku Radio televizije Novi Pazar načelnik infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Husein Bušat kazao je da se specijalne COVID bolnice formiraju po nalogu Ministarstva zdravlja, te da bolnica koja se priprema u Novom Pazaru ima višestruk značaj za ovu sredinu.

On je objasnio da se u takve ustanove smeštaju COVID pozitivni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom i simptomima.

”COVID inficirani pacijenti na ovaj način se izoluju od ostalih i na taj način se sprečava mogućnost širenja infekcije na ostalu zdravu populaciju. COVID inficirani koji se nalaze u ovim ustanovama imaju svu zdravstvenu negu” kazao je dr Bušat.

On je objasnio da će bolnica biti pokrivena lekarskim i medicinskim osobljem u svim smenama i da će ta ustanova biti snabdevena potrebnom opremom pomoću koje će se konstatno pregledavati i nadgledati pacijenti koji u toj ustanovi budu smešteni. U zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenata oni će biti upućivani na dalje lečenje i hospitalizaciju.

Medicinsko osoblje će konstantno pratiti stanje pacijenata i pri uočavanju prvih težih simptoma upućivati na lekare koji će dalje procenjivati njihov tretman.

Dr Bušat je podsetio da stiže i pokretni rendgen aparat, a za sutra je najavio i dolazak nadležnih koji će proceniti kvalitet opremljenosti specijalne COVID bolnice u Novom Pazaru.

”Oni će proveriti takozvane  ”čiste” i ”prljave” puteve, da li ima njihovih ukrštanja, zatim kakav je kompletan prostor, njegova opremljenost i generalno sve uslove koji treba da postoje za funkcionisanje ovakve ustanove” objasnio je dr Bušat.

On je posebno istakao da je prostor  Medicinske škole idelano rešenje za bolnicu, te da je način na koji je koncipirana izuzetno dobar s obzirom da su odvojena muška i ženska, kao i odeljenje za lečenje dece.

Načelnik infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Husein Bušat kazao je infektolozi imaju pune ruke posla, ali da mesta za strah nema.

On je zahvalio građanima koji podržavaju zdravstvene radnike i naglasio da je izuzetno važno da se svi pridržavaju propisanih mera, da budu disciplinovani, te da brinu o svom i zdravlju drugih ljudi.

 

Senada Kalić

Podeli