EkonomijaVesti

Panična kupovina zbog korona virusa, u prodavnicama ne stižu da slože robu: Hrane ima, apel da se ne prave zalihe

DRŽAVNI organi rade na obezbeđivanju mreže prodajnih objekata koji će nedeljom od 4.00 do 7.00 ujutru, kada nema nikoga na ulici, biti otvoreni za snabdevanje starijih od 65 godina kojima je zabranjen izlazak, saznaju “Novosti”. Njima će biti omogućeno da tom prilikom kupe sve što im je potrebno za narednih sedam dana.

Većina opština i gradova već je formirala dežurne ekipe koje su zadužene za pomoć seniorima koji nemaju nikog mlađeg u domaćinstvu ili okruženju. Oni će im pazariti namirnice i lekove koji su im potrebni. Takvu podršku obezbediće i ostale lokalne samouprave.

Prodavnice sa prehrambenom robom su dobro snabdevene, ali pojedini građani i dalje neodgovorno kupuju prekomerne količine, uprkos brojnim apelima državnih organa da to ne čine, jer zaliha ima i više nego što je potrebno. Takvim neracionalnim ponašanjem mogu da stvore nestabilnost na tržištu.

I pored značajno povećane tražnje obezbeđeno je redovno snabdevanje zahvaljujući velikim naporima ljudi koji rade u trgovini – kažu za “Novosti” u Privrednoj komori Srbije. – Oni su pored lekara, heroji u ovoj kriznoj situaciji.

Ponovo ističu da u magacinima ima dovoljno robe i da nema potrebe za gomilanje zaliha. Kako objašnjavaju, oko 80 odsto namirnica koje se nalaze u maloprodaji su domaća roba, koju mi proizvodimo, a za veliki deo osnovnih životnih namirnica imamo viškove. Apeluju da građani pazare količine koje su im potrebne, kako bi se održala stabilnost na tržištu.

Namirnica ima dovoljno – ističu u “Univereksportu”. – Ulažemo maksimalne napore da stignemo do svake radnje i da u najkraćem roku popunimo sve police.

Pojedini trgovinski lanci su kao odgovor na neracionalno velike nabavke uveli ograničenje na kupovinu pojedinih proizvoda.

Na spisku namirnica koje se ne mogu neograničeno pazariti su brašno, kristal šećer, dugotrajno mleko, ulje i negazirana voda, za kojima je poslednjih dana bila nerealno povećana potražnja. Ograničenje se odnosi na pojedine robne marke, a ne na kompletne kategorije ovih proizvoda.

U jednom trgovinskom lancu su odredili da se pri jednoj kupovini može pazariti do šest flaša od litar i po “obične” vode, do šest litara ulja, do šest kilograma brašna i kristal šećera i do 12 litara dugotrajnog mleka. U drugom hipermarketu limit je niži i ne može se kupiti više od tri boce vode, pet kilograma brašna.

DEZINFORMACIJE

POVREMENO se plasiraju informacije da na rafovima nema nekog proizvoda. I trgovci i nadležni organi poručuju da je moguće da dođe do takve situacije, ali to je samo trenutno, jer je potrebno da se roba dopremi iz magacina. Često u prodavnicama može da se zatekne slika da su zaposleni dopremili paletu sa određenim proizvodom i ostavili da potrošači sami uzimaju, jer ne stižu da poslažu robu na police.

 

Izvor: Novosti

 

Podeli