DruštvoVesti

Zabrana izlaska od 20 do 5: Ovo je spisak svih mera koje stupaju na snagu

Danas u Srbiji stupaju na snagu nove mere Vlade povodom virusa korona.

Od deset sati u svim urbanim sredinama zabranjen je izlazak na ulicu osobama starijim od 65 godina, a na selu starijim od 70 godina.

Od 20 časova do 5 ujutru niko ne može da bude na ulici, sem nadležnih organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu na trećoj smeni.

Najnovije mere sinoć su građanima saopštili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Vlada Srbije ističe da građani nemaju razloga za paniku, jer će svi biti u potpunosti zbrinuti i biće im obezbeđeno sve što im je potrebno za normalan život u novonastalim okolnostima.

Ova zabrana kretanja ne odnosi se na lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, kao i na određene grupe poljoprivrednih proizvođača.

Juče su pooštrene mere i koje se odnose na ograničavanje javnog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Okupljanja su u oba slučaja ograničena tako da distanca između lica mora biti najmanje dva metra, kao i da na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

Vlasnici su u obavezi da ispred objekta naznače ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno unutar tog objekta. Iz primene ove odluke izuzeta su lica koja zbog radne obaveze i specifičnog načina organizacije rada objektivno ne mogu primeniti ovu meru.

Pooštrena je mera koja se odnosi na zabranu izvoza lekova i sada se zabrana izvoza odnosi ne samo na lekove proizvedene u Srbiji, već na sve lekove koji se nalaze na teritoriji naše zemlje. Iz istih razloga, pored suncokretovog ulja, zabranjen je i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.

Ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme. Stroge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja.

Uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru. Preporučuje se poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće.

Tamo gde nije moguće organizovati rad od kuće, poslodavac je u obavezi da organizuje rad u smenama, da se obezbedi higijenska sigurnost objekata, da se organizuju svi sastanci elektronskim putem, odloži službena putovanja.

Šalteri Uprave za upravne poslove, u skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije, neće raditi.

Uprava neće primati zahteve za produženje ličnih dokumenata, a u toku trajanje ove odluke dokumenta koja su istekla biće važeća.

 

Izvor: Novosti

Podeli