DruštvoVesti

Završeno testiranje: Putnici nastavili putovanje, u Novom Pazaru nema mesta panici jer nema zaraženih

U novopazarskom Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) od 17 časova vršeno je testiranje na COVID-19 (Korona virus) 14 osoba, dva vozača i 12 putnika “Lastinog autobusa” koji su bili u kontaktu sa italijanskim državljaninom koji je putovao sa njima, a koji je vraćen sa graničnog prelaza Špiljani (Mehov krš), saznala je danas ranije Radio televizija Novi Pazar.

Kako smo saznali, državljanin Italije za kog se sumnja da je oboleo od Korona virusa je iz Lombardije (italijanska regija). On je u autobus koji saobraća na relaciji Kotor  – Beograd ušao, kako saznajemo, u Podgorici i put nastavio sa ostalim putnicima. Njemu je, kako saznajemo, na graničnom prelazu Špiljani zabranjen ulazak u Srbiju i on je vraćen u Crnu Goru.

Iz ZZJZ, gdje je obavljeno testiranje putnika na virus Korona, naglašavaju da je i dalje Novi Pazar bez obolelih, a da slučaj sa autobusom od danas nije razlog za paniku.

“Mi smo vozačima i putnicima izdali rešenje o produženom epidemiološkom nadzoru u trajanju od 14 dana. Svi se pregledani kako nalaže procedura, niko nije imao bilo kakav simptom Korona virusa. Nakon toga oni su nastavili put dalje”, rekao je u izjavi za Radio televiziju Novi Pazar direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić.

Spahić naglašava da mesta panici i razloga za zabrinutost nema, da u Novom Pazaru nije do danas zabeležen niti jedan slučaj oboljevanja te da je do sada na Korona virus testirano troje pacijenata, i rezultati su srećom negativni.

“Sve one koji su u Novi Pazar stigli iz oblasti sa velikim brojem zaraženih virusom COVID-19 stavljali smo u četrnaestodnevni epidemiološki nadzor, do sada je to slučaj sa 32 osobe. Pratimo ih, svi se dobro osećaju, bez simptoma su Korona virusa. Kod tri osobe smo uzeli uzorke i poslali Institutu “Torlak”, nalazi su pokazali da su pacijenti negativni na Korona virus.

Nadležni su još jednom pozvali građane da prate sva uputstva i pridržavaju se saveta u cilju prevencije oboljevanja i širenja Korona virusa. Napominju da mesta panici nema, jer nema obolelih u Novom Pazaru.

A. Nićiforović.

Foto: E. Kl.

Podeli