VestiZanimljivosti

U stanu kao u teretani: Ribanje kade jača ramena i ruke, brisanje prašine isteže celo telo

Osoba koja nedeljno u proseku provede 11 sati čisteći dom, sagori 2.345 kalorija

Ako hoćete da izgubite suvišne kilograme, izgledate vitko i zategnuto, bavite se kućnim poslovima. Imaćete duplo zadovoljstvo – urednu kuću i besprekoran izgled bez trošenja novca za teretanu. Novije britansko istraživanje pokazuje da odrasla osoba, koja nedeljno u proseku provede 11 sati radeći kućne poslove, sagori 2.345 kalorija.

Čišćenje ne utiče pozitivno samo na telo i mišiće, već i na “sređivanje” uma zbog zadovoljstva postignutim. Međutim, i ovde treba znati pravila, naglašavaju stručnjaci. Čišćenje bi trebalo da se izvodi slabijom stranom tela da bismo je ojačali, a ne dominantnom koju primarno uvek koristimo, kao što je, primera radi, desna ruka i desna noga. Nude i odgovore šta se sve postiže određenim poslovima.

Detaljno ribanje kade ili tuš kabine troši 200 kalorija. Ovaj vid čišćenja aktivira ramena i ruke, kao i stomačne i mišiće nogu, odnosno zadnju ložu. Pomaže pri istezanju tela, čineći nas tako fleksibilnijima.

Pranjem prozora nestaje 231 kalorija, a aktiviraju se mišići ruku, kičma i noge. Naprezanje je intenzivnije ukoliko se osoba nalazi na merdevinama.

Jednočasovnim usisavanjem prašine gubimo 175 kalorija. Što je teži usisivač, to je vežbanje na ovaj način efikasnije, jer se angažuju ruke i noge, kao i stomačni mišići.

Peglanje je definitivno najbolja vežba za ruke, kojom se troši 157 kalorija.

Brisanjem prašine se gubi 166 značajnih kalorija. Ovakva aktivnost je veoma efikasna za istezanje celog tela. S obzirom na to da su prisutni i čučnjevi, pokreću se svi mišići tela.

Brisanjem podova sagori se čak 314 kalorija i aktiviraju sve grupe mišića.

Nošenje kesa iz prodavnice “odnosi” 190 kalorija i angažuje mišiće ruku, ramena i celog torza. U ovom poslu važno je da se napravi balans prilikom nošenja tereta u obe ruke.

Krečenje i uređivanje enterijera sagoreva 160 kalorija. Ova vrsta sređivanja je odlična za jačanje ruku, a ako se koriste merdevine onda i nogu…

Suština je da se poslovi u toku dana tako iskombinuju da intenzivno traju najmanje pola sata, a da se za to vreme potroši 400 kalorija. Tek u takvim uslovima može da se računa na dobro oblikovano telo bez naslaga, ističu stručnjaci.

 

Izvor: novosti

Foto: Depositphotos

 

Podeli