Društvo

Paracetamol bezbedan za upotrebu

Gradska apoteka u Novom Pazaru snadbevena je svim lekovima koji su odobreni od Ministarstva zdravlja, a u deficitu je samo sa lekovima koji su trenutno na proveri kvaliteta. Prema rečima načelnice gradskih apoteka Sanele Prenča ukoliko neko od građana nije siguran u ispravnost leka treba da dođe do jedne od apoteka gde će dobiti sve potrebne informacije.

U novopazarskim gradskim apotekama građani mogu naći sve potrebne lekove koje uzimaju preko recepta , a nakon tendera koji će se održati u martu najavljene su brojne novine poput lekova za epilepsiju, hipertenziju i parkinsonovu bolest.

Prema rečima načelnice gradskih apoteka nema velikog deficita u lekovima, a i za to što se trenutno ne može naći na tržištu od postoji adekvatna zamena. Hloramfenikol kao i lek za hipertenziju koji su bili u nedostatku dobili su adekvatne zamene koje su,naglašava Prenča sigurnije za korišćenje. Iz upotrebe je izbačen renisan i ranitidin i neće biti na tržištu dok ne prođu sve kontrole Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Međutim deficita ipak ima naročito sistemskih hormona za štitnu žlezdu kao što su eutirox i letrox.

Sporna priča koja se povela oko leka paracetamol, prema rečima Prenče, krenula je na društvenim mrežama i odnosila se na pomenuti lek malezijske proizvodnje. Paracetamol koji se nalazi na našem tržištu odobren je od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije koji su u direktnom konrtaktu sa Evropskom agencijom za praćenje ispravnosti lekova. Načelnica Gradskih apoteka Sanela Prenča ističe da je paracetamol koji se nalazi na našem tržištu datira od 1940. godine, siguran je za korišćenje čak i kod trudnica i do sada nisu prijavljeni nikakve neželjene pojave.

U gradskim apotekama takođe se mogu naći i lekovi koji vode poreklo iz inostranih zemalja, ali imaju dozvolu od države za korišćenje.

M. J.

 

Podeli