Društvo

Dobar odziv za sistematske preglede

Sistematski pregledi za buduće prvake kreću se utvrđenom dinamikom, a ove godine odziv je rekordan i to sve prema rečima načelnice Dečijeg odeljenja doktorke Vesne Tomović. Sistematski pregledi su počeli 29 januara i trajaće do 17. marta.

U Dečijem dispanzeru u Novom Pazaru privodi se kraju sezona sistematskih pregleda za decu predškolske dobi, koja u septembaru kreću u prvi razred osnovne škole. Za razliku od prethodnih godina veliki broj roditelja je već obavio sistematske preglede svoje dece, pa je od 1300 dece koje broji Dečiji dispanzer pregledano njih 1050. Pored opšteg sistematskog pregleda, deca su u mogućnosti da prime i vakcine. Prema rečima doktorke Tomović retki su roditelji koji odbijaju da svojoj deci daju vakcine, tako da i sa te strane nemaju problema.

Pregled je obavezan za svu decu rođenu u 2013. godini, kao i za onu rodjenu do 28. februara 2014. godine. Budući prvaci su u obavezi da prođu razne komplekse preglede poput EKG-a, merenje krvnog pritiska, laboratorisjke analize i drugo, ali prema rečima načelnice Dečijeg odeljenja Vesne Tomović za razliku od prethodnih godina gde je bio veliki broj malokrvne dece, može se zaključiti da su deca zdrava

Sistematski pregledi počeli su 29. januara i trajaće do 17. marta. Oni koji nisu u mogućnosti da dovedu decu u pomenutom roku to mogu učiniti kasnije, ali u zakazanim terminima.

Roditelji koji do sada nisu doveli decu na sistematski pregled mogu se obratiti svom izabranom lekaru za instrukcije o istom.

Podeli