Svet

ERDOGAN: UKOLIKO SE REŽIMSKE SNAGE NE POVUKU, NEĆE SAČUVATI NI GLAVU NA RAMENIMA

U Idlibu su do sada uništena dva aviona, dvije bespilotne letjelice, osam helikoptera, 135 tenkova, 5  PVO sistema, 77 oklopnih vozila, devet skladišta municije i naoružanja te 2.557 pripadnika režimskih snaga, potvrdio je turski ministar odbrane.

Predsjednik Repubvlike Turske, Recep Tayyip Erdogan je ponovio kako Turska u Siriji nema nikakav problem sa Rusijom i Iranom te kako režimske snage plaćaju visoku cijenu. – Za svakog našeg šehida u Idlibu, neutralisani su deseci režimskih vojnika”, kazao je.

U vezi sa sastankom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Erdogan je izjavio kako se nada trajnom primirju u Idlibu ili drugim konkretnim koracima, kako bi se stvari što brže privele kraju.

TURSKI MINISTAR ODBRANE AKAR: OPERACIJA “PROLJETNI ŠTIT” USPJEŠNO SE NASTAVLJA

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar saopćio je kako se uspješno provodi operacija “Proljetni štit” pokrenuta nakon svirepog napada u Idlibu kojeg su 27. februara snage režima Bashara Al-Assada izvele na položaje turske vojske.

Kako je kazao Akar, operacija “Proljetni štit” nastavlja se kako je i planirano i da su turske oružane snage na sve napade odgovorile najžešćim i nepokolebljivim načinom.

Akar je zajedno s načelnikom Generalštaba Yasarom Gulerom, komandantom Kopnenih snaga Turske Umitom Dundarom i zračnih snaga Hasanom Kucukakyuzom, proveo noć na mjestu Taktičke komande na granici u Hatayu.
Akar, koji je tokom noći vodio i upravljao aktivnostima i operacijama protiv režimskih ciljeva, izjavio je da se nastavlja borba protiv progona i odlučnosti protiv svih vrsta prijetnji i odlučnosti u cilju osiguranja suvereniteta, nezavisnosti i sigurnosti nacije.

– U Idlibu su dosad uništena dva aviona, dvije bespilotne letjelice, osam helikoptera, 135 tenkova, pet PVO-a, 77 oklopnih vozila, devet skladišta municije i naoružanja i 2.557 pripadnika režimskih snaga- potvrdio je turski ministar odbrane.

Ranije je Akar kazao kako se aktivnosti u Idlibu provode u cilju uspostavljanja sigurnosti granica, naroda i turskih jedinica, te okončanja humanitarne drame, sprečavanja migracija i uspostavljanja primirja u okvirima sporazuma iz Adane, Astane i Sočija, a u skladu s 51. članom Povelje UN-a o pravu država na samoodbranu.

Prema njegovim riječima, stvarni cilj je uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti.
– Međutim, neka niko ne sumnja da će na napade na naše jedinice, posmatračke tačke i položaje, u skladu s legitimnim pravom na samoodbranu, biti najoštrije i bez oklijevanja odgovoreno. U okviru prava na samoodbranu, naš cilj će biti samo režimski vojnici i elementi koji napadaju naše jedinice – rekao je Akar.

UMJERENA SIRIJSKA OPOZICIJA USPOSTAVILA KONTROLU NAD STRATEŠKOM REGIJOM JEBEL ZAVIYE

Snage umjerene opozicije su u protekla tri dana ponovno uspostavili kontrolu nad 12 sela u zoni deeskalacije Idlib. Umjerena opozicija ponovno je uspostavila kontrolu nad još tri sela kod sirijskog Idliba te strateškom regijom Jebel Zaviye te selima Hazarin, Kefermus i Darul Kebire na jugu Idliba a što je rezultat intenzivnih sukoba s vojskom Assadovog režima i stranim terorističkim grupama koje podržava Iran. Tako je područje Jebel Zaviye očišćeno od režimskih snaga a članovi umjerene opozicije su u protekla tri dana ponovno uspostavili kontrolu nad 12 sela u zoni deeskalacije Idlib.

U toku su žestoke borbe na jugu Idliba, okolini Hame i zapadu Halepa. Sukobi su i u Serakibi, gdje od jutra napadaju ruski ratni avioni.

TSK-a i umjerena opozicija u okviru “Proljetnog štita” pokrenule su operaciju prema područjima južno od Idliba i na periferiji Hame, koja su zauzeli Assadov režim i saveznici.

Uz artiljerijsku podršku turskih snaga, snage umjerene sirijske opozicije napreduju u borbi protiv snaga Assadovog režima. Režimske snage pretrpjele su velike gubitke.

Umjerena opozicija uspostavila je kontrolu nad selima Ankavi, Kahira, Manavra i Tal Zajren, na periferiji Hame, te Hallube, Kukfin, Kefer Avid, Sfuhen i Fattere, na jugu Idliba.

Intenzivni sukobi između režimskih snaga, koje čine vojska Assadovog režima i strane terorističke grupe koje podržava Iran i dalje traju.

Turske snage izvode operaciju u Idlibu kao odgovor na napad kojeg su Assadove snage 27. februara izvele na položaje turske vojske u toj regiji.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. To je dvostruko veća populacija od one koju je Idlib imao prije početka rata u Siriji.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Međutim, snage odane Assadovom režimu i njemu savezničke ruske zračne snage ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade te pokrenule i kopnenu ofanzivu u Idlibu.

ŠEF TURSKE DIPLOMACIJE CAVUSOGLU RAZGOVARAO S RUSKIM KOLEGOM LAVROVOM

Neimenovani diplomatski izvor saopćio je da su kolege Cavusoglu i Lavrov telefonom razgovarali o pripremama skorog susreta turskih i ruskih predsjednika Erdogana i Putina.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu razgovarao je sa ruskim kolegom Sergeyem Lavrovom, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani diplomatski izvor saopćio je da su kolege Cavusoglu i Lavrov telefonom razgovarali o pripremama skorog susreta turskih i ruskih predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina.

Sastanak Erdogana i Putina očekuje se tokom predstojeće sedmice, a neimenovani izvori javljaju da će se dvojica lidera najvjerovatnije sastati 5. marta.

Očekuje se da Erdogan i Putin razgovaraju o dešavanjima u deeskalacijskoj zoni Idlib u Siriji.

MINISTARSTVO ODBRANE TURSKE: SRUŠENA SU DVA AVIONA SU-24 ASSADOVOG REŽIMA U IDLIBU KOJI SU NAPALI NAŠE LETJELICE

-Uništen je režimski protuzračni sistem koji je srušio našu naoružanu bespilotnu letjelicu i još dva takva režimska sistema – navodi se u saopćenju.

Snage Assadovog režima su 27. februara izvele zračni napad na položaje turske vojske u Idlibu u kojem su turski vojnici položili živote kao šehidi. Nakon toga su turske snage započele operaciju “Proljetni štit,, u toj regiji.

 

Podeli