DruštvoVesti

Moždani udar mogu sprečiti voće, povrće, mleko i vlaknasta hrana

Nova istraživanja naučnika sa Univerziteta Oksford pokazuju da ako želite da izbegnete moždani udar, treba da jedete puno voća i povrća.

Istraživanje, koje je obuhvatilo više od 418.000 ljudi iz devet evropskih zemalja, otkrilo je da ono što jedemo može da utiče na rizik za različite vrste moždanog udara.

Rezultati britanskih naučnika s Univerziteta Oxford pokazuju da ishrana ima izuzetno važan uticaj na prevenciju, prvenstveno ishemijskih i hemoragičnih šlogova.

Ljudima se savetuju obavezno konzumiranje voća, povrća, mleka, sira ili jogurta. Posebno pozitivno dejstvo imaju namirnice s visokim procentom vlakana.

Svako povećanje prosečnog dnevnog unosa vlakana za 10 grama povezano je sa 23 odsto manjim rizikom od moždanog udara.

Naučnici ističu da sve više dokaza potvrđuje da ishrana bazirana na biljkama ima zaštitnu zdravstvenu funkciju. Smanjuje rizik za mnoge bolesti, uključujući moždani i srčani udar“.

Izvor: RTS

photo RTS  print screen

Podeli