DruštvoVesti

Prijepolje: Moraju biti procesuirani svi koji su imali udela u zločinu u Štrpcima

Danas se navršava 27 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, na železničkoj stanici u Štrpcima, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar, izveli i ubili 20 putnika. Ubijeni su bili Bošnjaci i jedan Hrvat. Sa današnjeg komemmorativnog skupa, tradicionalno upriličenog u Prijepolju, poručeno je da moraju biti procesuirani svi koji su imali udela u tom zločinu, a porodicama ubijenih prizna status civilnih žrtava rata.

Ovim povodom danas je u Prijepolju, tradicionalno, upriličena komemoracija. Položeni su venci na spomen kompleksu u Šarampovu, obeležju koj je, podsećamo, 2009. godine podignuto na inicijativu tadašanje lokalne samouprava, kada je i doneta odluka o dodelili novčane pomoći porodicama otetih i ubijenih iz Prijepolja.

Potpredsednica Sandžačke demokratske partija Samira Ćosovic ukazala je na neophodnost procesuiranja počinilaca.

Vence na ovo spomen obeležje danas su položile  delegacije opštine Prijepolje, Bošnjačkog naicionalnog vijeća, civilnog sektora, te brojni građani.

Predsednik Opštine Prijepolje Dragoljub Zindović koji je sa saradnicima primio porodice ubijenih i tom prilikom im uručio  simboličnu novčanu pomoć, koju tradicionalno dodeljuje lokalna samouprava, istakao je značaj procesuiranja svih koji su imali udela u ovom zločinu.

Članovi porodica ubijenih i danas, 27 godina posle, čekaju na pravdu.

Za ovaj zločin su do sada pravnosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Pred Sudom BiH u toku je sudjenje desetorici optuženih, medju kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS, i Boban Indjić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vodi se postupak protiv petorice pripadnika Višegradske brigade VRS za zločin koji je počinjen u Štrpcima, koji se terete kao neposredni počinioci.

 

Senada Kalić

Podeli