SvetVesti

Infografika: Je li svijet spreman za epidemiju?

Biološke prijetnje – prirodne, namjerne ili slučajne u bilo kojoj zemlji mogu predstavljati rizik za globalno zdravstvo, međunarodnu sigurnosti i ekonomiju. Budući da zarazne bolesti ne poznaju granice, sve zemlje moraju dati prednost i iskoristiti sve sposobnosti potrebne za sprječavanje, otkrivanje i brzo reagiranje na hitna stanja u zdravstvu.

Svaka zemlja također mora biti transparentna u pogledu svojih mogućnosti, kako bi uvjerila svoje susjede da može spriječiti da izbijanje zaraze postane međunarodna katastrofa.

 

 

Globalni indeks zdravstvene sigurnosti (GHS) prva je sveobuhvatna procjena i usporedba zdravstvene sigurnosti i s njom povezanih sposobnosti u 195 država svijeta. Indeks je analizirao nivoe pripremljenosti  usredotočivši se na to imaju li države odgovarajuće alate za borbu s epidemijama velikih razmjera, s rezultatima izmjerenim na skali od 0 do 100, gdje je 100 najviši nivo pripravnosti.

Skor iznad 50 nema 116 zemalja, a prosječan GHS skor je 40,2. Dok visokorazvijene zemlje u prosjeku imaju skor 51,9, indeks pokazuje da ukupno međunarodna pripremljenost na epidemije i pandemije još uvijek slaba, a nijedna zemlja nije potpuno spremna za epidemije i pandemije

Pitanja GHS indeksa, njih 140, organizirano je u šest kategorija: Prevencija, rana detekcija i izvještavanje, brzi odgovor, zdravstveni sistem, usklađenost s međunarodnim normama, rizično okruženje.

Izvor: Global Health Security Index

A. Ni.

Podeli