SvetVesti

Idlib: U vazdušnim napadima ruskih i snaga sirijskog režima ubijeno 15 civila

U vazdušnim napadima ruskih i snaga režima Bashara al-Assada na zonu deeskalacije Idlib u Siriji poginulo je 15 civila, objavila je u četvrtak sirijska organizacija civilne zaštite.

Sirijski opozicioni opservatorij za avione saopštio je da su ciljana područja u blizini centra Idliba i okolna sela tokom operacija koje su trajale cijeli dan.

Grupa civilne zaštite Bijeli šljemovi potvrdila je da je poginulo 15 civila.

Turska je nastavila svoje nedavno započeto pojačano prisustvo u zoni deeskalacije Idlib. Turski konvoj, koji uključuje i više tenkova, raspoređen je na različitim tačkama u Idlibu.

Snage sirijskog režima i njihovi saveznici nastavili su intenzivne vazdušne i kopnene napade na civilna naselja u zoni deeskalacije Idliba.

Turska i Rusija u septembru 2018. godine dogovorile su da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni. Međutim, snage Assadovog režim i njihovi saveznici dosljedno su kršili uslove primirja, izvodeći česte napade unutar zone, pri čemu je od sporazuma ubijeno najmanje 1.800 civila.

Zbog intenzivnih napada posljednjih mjeseci gotovo 1,5 milijuna Sirijaca preselilo se blizu granice s Turskom.

Turska je i dalje zemlja s najviše izbjeglica na svijetu. Od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine u Tursku je izbjeglo više od 3,7 miliona ljudi.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli