DruštvoVesti

Mahmutović i ove godine na Molitvenom doručku u Vašingtonu

Direktor Opšte bolnice Novi Pazar dr Meho Mahmutović i ove godine će početkom februara, na poziv američke administracije i predsednika Donalda Trampa, prisustvovati tradiocionalnom Molitvenom doručku. Mahmutović će tokom boravka u SAD, osim prisustva doručku čiji je domaćin američki predsednik, imati i niz važnih sastanaka u Kongresu, Senatu i Stejt departmentu sa predstavnicima američke administracije.

Nacionalni molitveni doručak tradicija je stara skoro sedam decenija. Traje nekoliko dana, a glavni događaj je molitva prvog četvrtka u februaru, u kojoj učestvuju predsednik SAD, članovi Kongresa, Senata, američki političari i vojni lideri, poznate ličnosti iz celog sveta.

Za učešće na tradicionalnom molitvenom doručku, koji 6. februara organizuje američki predsednik Donald Tramp, pozive su ove godine dobili šef diplomatije Ivica Dačić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović, potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, kao i prvi čovek Srpskog pokreta obnove i njegova supruga, Vuk i Danica Drašković.

Molitveni doručak se još od ustanovljavanja 1953. uvek organizuje u četvrtak, početkom februara, ali registracija gostiju počinje već u utorak. Sam doručak počine oko osam sati, a redovno se obraća predsednik SAD i jedna ličnost iz javnog života, čije ime ostaje u tajnosti sve dok ne sednete za sto i ne dobijete program. Suština ovog događaja jeste promocija jedinstva nacije, da se pokaže kako republikanci i demokrate mogu zajedno u interesu Amerike, pa da se i na druge zemlje prenese taj način razmišljanja.

 

Senada Kalić

Podeli