KulturaVesti

Folklorni spektakl “S ljubavlju Pazaru”

U novopazarskom Kulturnom centru održan je koncert “S ljubavlju Pazaru” na kome ja nastupio Akademski nacionalni ansambl”Makedonija”. Bogat folklorni program uz pevanje izvođača i tradicionalne igre makedonskih krajeva upotpunjen je i sviranjem tradicionalnih instrumenata.
Koncertu je prethodila izložba fotografija i performans u holu Kulturnog centra gde je na slikovit način, uz pesmu i prikazivanje filma dočaran makedonski običaj “šminkanje neveste”.

Bogate narodne nošnje koje su nosili članovi ansambla doprinele su celokupnom doživljaju folklora.
Prof. dr etnokoreologije Vladimir Janevski iz Akademskog nacionalnog ansambla “Makedonija” objasnio je da oni okupljaju visokoobrazovane članove i bave se raznim kulturnim delatnostima.
“Mi smo ovde prikazali izložbu fotografija sa narodnim nošnjama kao i naš film o tradicionalnom običaju “šminkanje neveste” u kome su članovi našeg ansambla glumili”, objasnio je Janevski.

Koncert narodnih igara i pesama “S ljubavlju Pazaru” organizovao je novopazarski Kulturni Centar i KUD “Mladih” koji ima tradicionalno prijateljstvo sa Ansamblom “Makedonija”.
Na koncertu su pored KUD “Mladih” Novi Pazar nastupili KUD “Ras” i “Golija” čime su doprineli još bogatijem predstavljanju kulturnog nasleđa i folklora naroda Balkana.

(A.M.K.)

Podeli