DruštvoVesti

Pravoslavni vernici danas slave Božić

Danas je Božić za hrišćane koji se pridržavaju Julijanskog kalendara. Božić je dan kada Hrišćani obeležavaju rođenje Spasitelja.

Božić danas slave vernici Srpske pravoslavne crkve, Ruske crkve, kao i gruzijske.

Taj datum se prvi put pominje kao praznik 336. u jednom rimskom kalendaru. Do 16. veka svi hrišćani su Božić slavili istog dana, nakon 1582. i prihvatanja Gregorijanskog kalendara od strane Vatikana, pojavljuju se razlike.

Prvih vekova i pravoslavne i protestantske zemlje su se držale starog kalendara, što se kasnije postupno menjalo.

Na Božić, kod Srba je uobičajen pozdrav “Hristos se rodi”, a odgovara se “Vaistinu se rodi”.

Božić je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tela. Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umešena od pšeničnog brašna bez kvasca.

U česnicu se stavlja zlatni ili srebrni novčić, a ona se za ručkom lomi isključivo rukama, odnosno ne seče se nožem. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini.

Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica. Ukućani položajnika, prvog gosta na Božić, daruju poklonima. SPC i vernici, Božić slave tri dana. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti Stefan.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju julijanski kalendar.

U gotovo svim pravoslavnim hramovima u zemljama regiona i širom sveta održavaju se danas liturgije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Tanjug

A. Ni.

 

Podeli