DruštvoVesti

Svečanom akademijom obeleženo 27 godina VKBI

Povodom 27 godina od osnivanja Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca održalo je svečanu Akademiju.

Akademija na kojoj su uručene zahvalnice i plakete laureatima Vijeća za ovu godinu, održana je u Vijećnici u Sarajevu.

Akademiji je prisustvovao gradonačelnik NovogPazara Niha tBiševac, delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, te predstavnici brojnih organizacija i instutucija s kojima Vijeće sarađuje, predstavnici državnih institucija iz BiH, akademske zajednice kao i ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života.

Na svečanoj akademiji je poručeno da će Veće Kongresa bošnjačkih intelektualaca i dalje nuditi predloge i rešenja, znanje i iskustvo svima  koji imaju nadležnost da stvari menjaju ili barem iniciraju promene koje trebaju koristiti svim građanima Bosne i Hercegovine, pa tako i Bošnjacima koji su najbrojniji narod i kojima je Bosna i Hercegovina matična domovina.

Plakete su dobili  Udruženje “ObrazovanjegradiBiH”, Centar za mir i multietničku saradnju,  Miro Lazović, mr. Avdo Hebib,  prof.dr.  Ćazim Sadiković, akademik Dževad Karahasan.

Plakete su posthumno dobilii dr. Abdulah Nakaš, dr. Irfan Ljubijankić, akademik Tvrtko Kulenović i akademik Ljubomir Berberović.  Zahvalnicu je dobio David Kamhi.

 

 

 

Senada Kalić

 

Podeli