DruštvoVesti

Kolašin privlači sve više skijaša

Manifestacijom Winter opening, koju su organizovali Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) , Nacionalna turistička organizacija (NTO) I Skijališta  Crne Gore, na Ski centru Kolašin 1600 počela je zimska turistička sezona. Iako nije bilo dovoljno snega za skijanje, bogat zabavni program, koncert Indire Forza (ex Colonia), promo cene pića, panoramska vožnja žičarom, omogućili su posetiocima dobar provod.

Ski centar  Kolašin 1600 počeo je da radi 16. februara ove godine i u njega je do sada investirano 17 miliona eura.

Kako je kazao direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović, zajedno sa Ski centrom Kolašin 1450, na Bjelasici,  ove zime, ljubiteljima zimskih sportova biće na raspolaganju oko 26 kilometara skijaških staza.

“Ove sezone imamo i dva kilometra novih staza. Sada ovo skijalište raspolaže sa 6, 5 kilometara staza, koje opslužuje najmodernija i  najsavremenija šestosedna žičara. Zaključili smo ugovor za izgradnju još jedne žičare, koja će povezati ovaj sa ski centrom Kolašin 1450, kao i za 15 kilometara dodatnih skijaških staza.  Na taj način bićemo, ne samo konkurentni, već i dominantni u regionu”, rekao je Popović.

Zimska sezona na Ski centru Kolašin 1600, najavio je on, trajaće do 15. aprila.  U okviru zabavnog prgrama, kazao je,, biće organizovani koncerti Jelene Rozga, Dženana Lončarevića, Željka Samardžića, Lexington benda…

Prema rečima direktorike NTO Željke Radak Kukavičić, ponuda crnogorskih skijališta značajno je unapređena. Ski centar Kolašin 1600, rekla je ona, zadovoljava potrebe gostiju u kontinuitetu tokom cele godine. Ono što Crne Gora ima da ponudi  gostima tokom turističke zime, objasnila je ona, promovisano je minulih meseci na zapadnim i tržištu regiona.

Za predstojeću zimu u NTO računaju na goste iz Izraela, Francuske, Austrije…, a značajno je interesovanje i turista iz susednih država, posebno iz Srbije.

Radak Kukavičić očekuje da i narednih meseci, kad je reč o broju gostiju, budu zabeleženi pozitivni trendovi.

Prema rečima državnog sekretara u MORT-u Damira Davidovića, Ski centar Kolašin 1600 je „još jedan korak u realizaciji politike Vlade. To skijalište je, podsetio je on, prvo novo skijalište otvoreno tokom nekoliko minulih decenija.

„To je deo projekata  čija je ukupna vrednosa 140 milona eura… To, kao što znate, nisu idejna rešenja, već  projekti koji se realizuju svakodnevno.  Izgradnjom  auto puta, činjenica je da crnogorski sever, posebno Kolašin,  postaje mnogo bliži Podgorici, aerodromu i primorju“, rekao je on.

Kako tvrdi Davidvić, „samo za ovu godinu najavljeni projekti potvrđuju  da će biti   duplirani smeštajni kapaciteti na severu”.

Prema njegovim rečima,  u Kolašinu se na proleće očekuje gradanja prvih hotela sa pet zvezdica. Interesovanje za takve projekte, zajedno sa politikom Vlade, smatra državni sekretar,  potvrđuju opravdanost cilja da Crna Gora bude celogodišnja turistička destinacija.

Zimska turistička sezona počela je istovremeno i na Ski centru Kolašin 1450.

U toku ove zimske turističke sezone u Crnoj Gori biće aktivno sedam skijališta, kazao je Popović.  Pored dva kolašinska skijališta, radiće  na Žabljaku  Savin kuk i Javorovača, nikšićko Vučje, Lokve u blizini Berana, Turjak u Rožajama.

“Ti ski centri imaju oko 40 km skijaških staza”, kaza je Popović.  Vučje je otvoreno minule, a  na Savinom kuku sezona počinje naredne sedmice.

Kako je rekao Popović, Skijališta Crne Gore ove godine sarađuju sa Skijalištima Srbije. Tako će svi oni koji imaju sezonsku kartu za domaća skijališta, moći tri dana da je koriste u nekom  od ski centara , koja posluju u okviru preduzeća Skijališta Srbije. Takva saradnja, najavljeno je, planirana je u budućnosti i sa drugim državama u okruženju.

Ski centar Kolašin od Novog Pazara udaljen je do 3 sata vožnje.

Otvaranju ski sezone u kolašinskim ski centrima tokom proteklog vikenda boravili su i novinari iz Srbije.

 

Podeli