Kultura

Pešterski motivi Sulejmana Ćatovića

U okviru projekta ”Pešterski motivi”, koji od 2018.godine realziuje Kulturno umetničko društvo mladih Novi Pazar, radi se na posthumnoj prezentaciji i popularizaciji instrumentalnog stvaralaštva bošnjačkog kompozitora Sulejmana Ćatovića. Značaj ovog projekta ogleda se i u tome što početkom naredne godine izlazi CD sa Ćatovićevim kompozicijama za klarinet i klavir, pa će stvaralaštvo jednog od retkih bošnjačkih kompozitora biti dostupno široj publici a ne samo stručnim krugovima, kao do sada.

Kroz ovaj projekat notni zapisi Sulejmana Ćatovića uskoro dobijaju i audio formu u izvedbi Nake Nikšić i Džefrisa Pučića. Album sadrži Ćatovićeve originalne kompozicije, ali i obrade nekih narodnih pesama našeg kraja.

”Snimili smo  sve kompozicije iz albuma Pešterski motivi. Ono što slijedi je druga etapa, izrada CD-a, vizuelenog identiteta CD-a, kao i bukleta koji će da prati sam CD”, rekla je doc.dr Naka Nikšić. ”Sulejman Ćatović je u ovom albumu dao i neke svoje originalne kompozicije, ali takođe ima i obrade narodnih pesama iz ovog kraja. Mali je broj onih gde su melodije originalne, ali su one toliko specifične i prijemčive za slušanje da će se one zaista publici jako dopasti”, kaže Nikšić.

Ističući da je literatura za klarinet vrlo štura, master profesor Džefris Pučić naglašava da su u pripremi kompozicije koje, kroz slobodan program mogu da izvode sve niže muzičke škole.

”Sve Ćatovićeve kompozicije – kaže Pučić – imaju prizvuk našeg podneblja. Najviše mi je drago što je klarinet stavio kao vodeći instrument.”

Projekat ”Pešterski motivi” realizuje Kulturno-umetničko društvo mladih Novi Pazar, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.  U fazi pripreme CD-a podršku daju i Grad Novi Pazar, Bošnjačko nacionalno vijeće i opština Sjenica.

S.Lj.

Podeli