DruštvoVesti

Arhiv “Ras” predstavio kroz izložbu slika položaj žena našeg kraja u proteklim vekovima

 Kampanji “16 dana borbe protiv nasilja nad ženama” koja se  sprovodi u Novom Pazaru , priključio se i Arhiv Ras. Na temu “Položaj žena u Sandžaku nekad i sad” danas je otvorena izložba slika i eksponata u organizaciji arhiva.

“Položaj žena našeg kraja bio je upečatljiva slika vekovima unazad. Žene su se i tada borile za pismenost, borile su se protiv nasilja a da bi pokazale da su sposobne da doprinesu široj zajednici svojim radom, u trinaestom veku kraljica Jelena je osnovala prvu žensku zanatsku školu i do danas žene se zaista bore za svoje mesto u društvu i svoja prava”, kazao je ispred Arhiva “Ras” istoričar Hivzo Gološ, koji je danas otvorio izložbu slika posvećenu položaju žena a u okviru kampanje “16 dana borbe protiv nasilja nad ženama”.

Gološ je naglasio da ovakve kampanje treba da postanu tradicija, da se uključi što više institucija kao i pojedinaca kako bi se ovom problemu, problemu nasilja nad ženama i nasilja uopšte, stalo na put ili bar smanjilo u značajnoj meri.

Izložba u Arhivu “Ras” biće otvorena narednih nekoliko dana a zaposleni će biti na raspolaganju posetiocima koji budu želeli da saznaju nešto više statusu i položaju žena u protelkim vekovima.

B.V.

Podeli