DruštvoVesti

Rekordan broj transplantacija: Matične ćelije za 143 pacijenta

U klinici za hematologiju Kliničkog centra Srbije, u kojoj je pre dve godine otvoren savremeni Centar za transplantaciju koštane srži, što je omogućilo da se i u ovoj ustanovi radi transplantacija matičnih ćelija, ove godine urađen je rekordan broj transplantacija – 55. Na presađivanje koštane srži trenutno čeka 15 pacijenata, i već se nameće potreba da se postojeći kapaciteti prošire.

Početna ulaganja u izgradnju i kompletno opremanje savremenog Centra za transplantaciju u KCS, od gotovo 90 miliona dinara, već su se višestruko isplatila. Centar ima četiri izolacione jednokrevetne jedinice, jednu dvokrevetnu i dve trokrevetne sobe. Do njegovog otvaranja mnogi pacijenti morali su u inostranstvo, gde transplantacije koštaju od 150.000 do 300.000 evra.

Rezultati na koje svi možemo da budemo ponosni obeležili su prve dve godine rada sterilnog bloka Odeljenja za transplantaciju koštane srži – kaže prof. dr Milena Todorović Balint, načelnik Odeljenja za transplantaciju koštane srži Klinike za hematologiju KCS. – Uradili smo 143 transplantacije, od kojih 40 alogenih, sa donorskim materijalom, a od početka ove godine 55 autolognih, kada je pacijent sam sebi donor.

Do otvaranja centra u KCS kapaciteti su bili nedovoljni i nisu mogli da se zbrinu svi kojima je neophodan ovaj vid lečenja.

 

Izvor: Novosti

Podeli