DruštvoVesti

Lekić: Dan Sandžaka budi posebnu emociju i ponos

Predsednik Udrženja građana poreklom iz Sandžaka  Ekrem Lekić kazao je da Dan Sandžaka budi posebnu emociju i ponos zbog predaka koji su u jeku fašizma koji je harao Evropom i prostorima bivše Jugoslavije  smogli snage i hrabrosti da 20. novembra 1943. godine u Pljevljima formiraju Zemaljsko antifašističko veće oslobođenja Sandžaka.

”U tim ratnim vremenima Sandžak je bio potpuno samostalna regija, a i samim činom osnivanja ZAVNOS-a, kao i administrativna jedinica. Posle 76 godina Sandžak više nije administrativna jedinica ali mi to slavimo sa ponosom jer smo pre nekih republika osnovali antifašističko veće oslobođenja određene teritorije, pa je tako recimo u Bosni i Hercegovini nakon pet dana 25. novembra 1943. godine formirano  antifašističko oslobođenje Bosne i Hercegovine” kazao je Lekić.

On je u ime Udruženja čestitao svim garđanima 20. novembar Dan Sandžaka.

Inače Udrženje građana u Bosni i Hercegovini poreklom iz Sandžaka  i ove govine će organizovati svečanost u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.

Kako je najavljeno na svečanosti će biti upriličena dodela stipendija studentima i učenicimaza školsku/akademsku 2019/2020 godinu, kao i priznanja njihovim donatorima. Takođe,biće dodeljena priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima za doprinos u afirmaciji, delovanju i radu Udruženja.

 

Podeli