DruštvoVesti

SDP: Krivične prijave protiv učesnika u incidentu kod crkve u Trsteniku

Članovi Udruženja ”Kraljevina Srbija” tokom održavanja Četničkog sabora u selu Riljac kod Trstenika, krajem prošlog meseca, uz gusle su pevali stihove koji jasno ukazuju na otvorenu mržnju prema muslimanima Bošnjacima i veličaju ratnog zločinca Radovana Karadžića, pred Haškim tribunalom osuđenog na doživotnu robiju za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Protiv učesnika četničkog orgijanja u selu Riljac kod Trstenika Sandžačka demokratska partija podnela je krivične prijave.

Iz SDP-a je saopšteno da su Krivične prijave, uz dokazni materijal u vidu video snimaka i fotografija, podnete Višem tužilaštvu u Kruševcu, šefu tužilaštva Bratislavu Petroviću, kao i u Osnovnom Tužilaštvu u Trsteniku Jeleni Lapčević.

Krivične prijave podnete su po Članu 317. Krivičnog zakona s obzirom da je, kako obrazlažu u SDP-u , ovo delo u Zakonu kvalifikovano kao raspirivanje nacionalne, rasne ili verske netrpeljivosti među narodima i etničkim zajednicama koje žive u Srbiji i za njega je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

”Šef Višeg tužilaštva u Kruševcu Bratislav Petrović nam je lično potvrdio da je predmet odmah dao u proceduru Tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal, policijskim upravama Kruševca i Trstenika,koji rade na identifikaciji počinilaca krivičnog dela.

U narednoj sedmici očekujemo privođenje lica sa snimka kod crkve u Trsteniku. Sandžačka demokratska partija smatra da je ovo ozbiljna pretnja Bošnjacima u Novom Pazaru i Sandžaku. Ovakve stvari su nedopustive, sramne i Država ih mora oštro sankcionisati.

Sada je Država na ispitu, ako se ovakve stvari budu tolerisale onda se mi Bošnjaci sa pravom trebamo pitati šta je sledeće. Hoćemo li mi biti jednaki i ravnopravni članovi našeg društva koji zajedno radimo na zajedničkom prosperitetu, ili će iskompleksirane pijanice moći da nam prete i vređaju na najgori način bez ikakvih posledica.

Za nas u Sandžačkoj demokratskoj partiji stvar je jasna, ovaj incident zaslužuje, pre svega, presudu pravosudnih organa, ali svakako i osudu Države, javnosti i celog društva. Sve što nije osuda je odobravanje” navodi se u saopštenju za javnot Sandžačke demokratske partije.

 

 

Senada Kalić

Podeli