DruštvoVesti

U Beogradu prigodnim programom obilježen Dan Republike Turske

Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj obilježen je večeras prijemom u Beogradu, a ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic je kazao da su Srbija i Turska spojene dušom.

Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj se obeležava 29. oktobra u znak sećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine. Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika naroda skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika.

Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic obratio se zvanicama na srpskom jeziku zahvalivši svim prisutnima što danas s njim dijele sreću.

On je podsjetio da je Republika Turska danas navršila 96 godina, da su diplomatski odnosi sa Srbijom navršili 140 godina, kao i da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan bio u posjeti Srbiji 7. i 8. oktobra ove godine, te da u turskim firmama u Srbiji ima 8.000 radnih mjesta. Ambasador je kazao i da je trenutna trgovinska razmjena između Turske i Srbije dostigla 1,2 milijardu dolara.

“Naš kratkoročni cilj je da dostignemo dvije milijarde dolara, a dugoročni pet milijardi dolara”, dodao je.

Prema njegovim riječima, TIKA je u Srbiji sprovela 257 projekata, a bilo je i 225.000 srpskih turista koji su ljetovali u Turskoj.

Kroz šalu je dodao još jednog turistu misleći na beloglavog supa, zaštićenu pticu koja je iz Turske vraćena u Srbiju, svoju domovinu.

“Srbija i Turska nisu spojene granicom, već dušom. Još jednom vas pozdravljam sa poštovanjem. Živjelo srpsko-tursko prijateljstvo”, zaključio je ambasador.

Tortu sa zastavom Turske isijekli su ambasador i ministri u Vladi Srbije Aleksandar Antić i Rasim Ljajić, prisustvovao je i ministar Zoran Đorđević, a otpjevane su i himne Turske i Srbije. Svečanom prijemu, osim ministara, prisustvovali su brojni ambasadori, predstavnici diplomatskog kora, kao i reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović.

Na izlazu hotela Hajat je svim zvanicama dijeljena i poruka predsjednika Turske Erdogana povodom Dana Republike na turskom, engleskom i srpskom jeziku. Na prijemu su se predstavile i kompanije iz Turske koje posluju u Srbiji: Institut Yunus Emre, Halkbanka, Turkish Airlines, Simit Sarayi, TIKA i Anadolu Agency.

 

Izvor: Anadolu Agency

Podeli