Društvo

Pomoćnica ministra: RTV Novi Pazar primer uspešne privatizacije

”Novi Pazar je primer ostalim lokalnim samoupravama po procentu koji izdvaja iz budžeta za sufinanisranje projekata i finansiranje medija, kao i kada je u pitanju demokratičnost sprovođenja takvog procesa, uvođenjem građanskog posmatrača”, izjavila je nakon sastanka sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem, pomoćnica ministra za kulturu i informisanje Slavica Trifunović. Ona je takođe istakla da je privatizacija RTV Novi Pazar jedan od najpozitivnijih primera privatizacije medija u Srbiji.

Stanje medija u Novom Pazaru, aktivnosti lokalne samouprave na planu unapređenja informisanosti građana, postupak sprovođenja konkursa i uključivanje građanskog posmatrača u proces odlučivanja o projektnom sufinansiranju medija, bile su teme ovog sastanka. Prema rečima pomoćnice ministra za kulturu i informisanje Slavice Trifunović, kada su u pitanju lokalni i regionalni mediji Novi Pazar može biti primer kako se podiže kvalitet informisanja građana.

”U razgovoru sa gradonačelnikom smo konstatovali da će se unapređivati proces sufinansiranja medija i medijskih projekata, da će se razmatrati mogućnost da se poveća izdvajanje za projektno sufinansiranje i da će se nastaviti sa podizanjem kvaliteta insformisanja građana. Novi Pazar kao pozitvan primer možemo da koristimo na svim konferencijama i tribinama, kada govorimo o problemima sa kojima se suočavaju lokalni i regionalni mediji”, rekla je Trifunović.

Ističući dobru saradnju Grada Novog Pazara i Ministarstva kulture i informisanja, gradonačelnik Biševac je rekao da će Grad i dalje pomagati one medije koji na najbolji način informišu građane, te najavio povećanje sredstava za projektno sufinansiranje medija.

”Pri sufinansiranju medija gledaćemo da ocenimo i pomažemo one medije koji na najbolji način doprinose informisanju naših sugrađana. I ove godine ćemo uključiti građanskog posmatrača iz civilnog društva. Na našem sajtu ćemo istaći biografije članova komisije, sve u cilju što bolje transparentnosti i obaveštavanja naših sugrađana o radu komisije”, izjavio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Prema oceni pomoćnice ministra za kulturu i informisanje, privatizacija naše medijske kuće, Radio televizije Novi Pazar, jedan je od najpozitivnijih primera u Srbiji.

”Ono što je još pozitivno u vašem gradu je primer privatizacije RTV Novi Pazar. To je jedan od najpozitivnijih primera rekla bih u Srbiji. Evo i posle 4 godine od privatizacije televizija i radio, ne samo da su opstali, nego sam konstatovala da se razvijate u dobrom smeru, da imate respektabilan sopstveni program, da imate zaposlene koji su profesionalci i punu podršku od lokalne samouprave, ali i od Ministarstva kuilture i informisanja, jer želimo da tako izgledaju i drugi lokalni i regionalni mediji u čitavoj našoj zemlji”, zaključila je Trifunović, nakon sastanka u Gradskoj upravi.

S.Lj.

 

Podeli