Društvo

Počelo pošumljavanje brda Tepe

Članovi Omladinske radne akcije ”Ribariće 2019.”, novopazarske brigade ”Rifat Škrijelj – Laki”, Izviđači Sandžaka, članovi humanitarnih organizacija ”Otvorena ruka” i ”Put sredine”, učenici srednjih škola i predstavnici Studentskog parlamenta Državnog univerziteta zasadili su danas oko 3000 stabala smrče na brdu Tepe iznad Atletskog stadiona.

Veliku akciju pošumljavanja, koja će trajati i narednih dana, organizovao je Grad Novi Pazar u partnerstvu sa Javnim komunalnim preduzećem ”Gradska čistoća”, a finansijska sredstva za ukupno 8250 sadnica smrče obezbedila je Uprava za šume Srbije.

Među 200 brigadira, izviđača, humanitaraca, srednjoškolaca i studenata, čast da zasadi prvo stablo smrče na Tepetu pripala je udarniku Omladinske radne akcije Ribariće 2019. Cveću Miljkoviću iz Rume, koji već danima zajedno sa radnicima Javnog komunalnog preduzeća ”Gradska čistoća” neumorno priprema teren za sadnju.

Posle kraće obuke volonteri su razumeli zadatak. Organizatori su zadovoljni i predviđaju uspešnu akciju. Koordinator akcije pošumljavanja Nedžad Eminović kaže da je zadovoljan odzivom i najavljuje da će akcija trajati i narednih dana, te da će volonteri voditi računa da mlade stabljike imaju dovoljno vode.

U velikoj akciji pošumljavanja Novog Pazara učestvavao je i prvi čovek Grada, Nihat Biševac, koji je i lično dao doprinos sadnji. Za njega je to bila prilika da evocira uspomene na pošumljavanje Paričkog brda.

”Cilj nam je da u okolini Novog Pazara što više zasadimo mladih stabala, jer vodimo računa o ekologiji i zaštiti životne sredine”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Akcijom ”Zasadi drvo – zasadi svoj kiseonik”, koja je u Novom Pazaru ranije počela, planirana je sadnja ukupno 8250 sadnica na površini od 4 hektara. Pošumljavanje će se nastaviti i narednih dana, kada će se saditi nove sadnice i zalivati postojeće, a kako je najavio gradonačelnik Biševac uskoro stiže još 850 uskrasnih sadnica koje će biti zasaćene na gradskim javnim površinama.

S.Lj.

 

Podeli