DruštvoVesti

Iks nož u KCS za godinu dana lečio 509 pacijenata od tumora i metastaza, a državi je uštedeo 10 miliona evra

U VELIKIM svetskim centrima za radijacionu hirurgiju jedan radijacioni onkolog godišnje zbrine najviše 250 pacijenata, a u Centru za iks nož Kliničkog centra Srbije, za tačno godinu dana od kada je otvoren, jedan lekar, dr Biljana Šeha, “zračila” je čak 509 obolelih! Sa tumorima i metastazama na različitim organima, ovi pacijenti ranije su upućivani u Istanbul. Da nije nabavljen iks nož, samo za pacijente u poslednjih godinu dana, iz zdravstvene kase Srbija bi turskoj klinici platila više od 10 miliona evra!

Kupovina iks noža i izgradnja Centra koštali su oko šest miliona evra, ali se to već u prvoj godini, i u finansijskom smislu, isplatilo.

Nedelju dana pred punu godišnjicu rada Centra, na oba nivoa nove savremene zgrade, ispred ordinacija u sredu zatičemo dvadesetak pacijenata. Jedni su došli na kontrolu, drugi za pripremu za zračenje. Svi sa velikim očekivanjima – oni koji su već prošli tretman nadaju se da će rezultati potvrditi smanjivanje tumora, oni koji će tek na zračenje, već su svesni velike prednosti stereotaksične radiohirurgije, kojom “preskaču” operaciju.

Stane Škrabar (73) iz Beograda, došao na prvu kontrolu posle 25 tzv. VMAT tretmana na iks nožu, zbog tumora pankreasa:

Operisan sam pre godinu. Posle sam išao na hemioterapiju. Od nje se brzo propada, a teško oporavlja. Ovde sam od juna 25 puta zračen. Svaka čast čitavom timu.

U Centru za iks nož je ukupno 28 zaposlenih. Rukovodilac Biljana Šeha tek nedavno je dobila pojačanje, pa sad imaju dva radijaciona onkologa.

Na donjem nivou Luka Bajčetić, rentgenski tehničar na monitoru prati kako mašina u drugoj prostoriji pacijentu zrači tumor mozga. Tretman traje nekoliko minuta.

Tehničari prate tok zračenja

U prolazu do iks noža u vitrinama stoje maske za glavu i telo, kojima se pacijenti tokom tretmana “drže” u pravom položaju, mirni, pa čak i pod kompresijom koja usporava disanje. Svaka maska je obeležena imenom i prezimenom pacijenta.

Najviše imamo pacijenata sa tumorima mozga, mestazama u glavi, kostima – priča dr Biljana Šeha. – Počeli smo da primenjujemo ovu metodu i za tumore pankreasa i prostate. U avgustu smo završili obuku i sada radimo i stereotaksičnu terapiju i kod tumora pluća i jetre ili metastaza na ovim organima.

Kod prvog pacijenta koji je zračen zbog tumora pluća, već na prvoj kontroli pokazalo se smanjenje za 40 odsto. Za šest meseci promena se, kaže dr Šeha, smanjila za 70 odsto.

U ovom centru tzv. stereotaksična radiohirurgija jednokratno je primenjena na 206 obolelih za godinu dana. Pacijente podvrgavaju i stereotaksičnoj terapiji, koja u jednom do šest tretmana zamenjuje i do 35 klasičnih terapija zračenjem.

Iks nož zrači sa submilimetarskom preciznošću – kaže dr Šeha. – Ne oštećuje se zdravo tkivo, tumor se smanjuje, sam tretman je za pacijenta komforan i zato je radiohirurgija grana onkologije koja se najbrže razvija, iako su aparati skupi. Ali, u zbiru, ovo lečenje je za zdravstvenu kasu isplativije od klasične neurohirurgije, gde je oporavak dug.

Kod svih tumora rezultati iks noža su, kaže dr Šeha, fantastični. Kod pacijentkinje (39) sa sarkomom jednjaka, jednim od najmalignijih tumora, od prvog tretmana 14. juna do kontrole 27. septembra, tumor se smanjio za više od 60 odsto.

Kod pacijentkinje sa tumorom dojke i više metastaza u glavi, posle šest meseci od početka terapije na iks nožu, metastaze su nestale – priča dr Šeha.

U početku je u Centar dolazilo 50 pacijenata mesečno. Sada ih je od 150 do 200. I svi sa nadom da će opaku bolest pobediti.

SPREMNI I ZA MAGNETNI NOŽ

POSLE gama i iks noža zdravstvo Srbije, prema saznanjima “Novosti”, moglo bi da se pojača i magnetnim nožem. To je najsavremeniji aparat u radijacionoj onkologiji, na kojem se u svim dimenzijama vidi tumor dok se zrači. Prema nezvaničnim saznanjima, inicijativu je pokrenula profesorka dr Danica Grujičić, neurohirurg, i već ju je izložila i predsedniku Aleksandru Vučiću i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

 

 

Izvor: Večernje novosti

Foto: A. Stanković

Podeli