DruštvoVesti

Sjeverin: Ubijeni zbog nacionalne i verske pripadnosti

Prošlo je 27 godina od zločina u Sjeverinu, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica „Osvetnici“,  kojom je komandovao Milan Lukić, oteli, mučili i ubili 16 građana bošnjačke nacionalnosti. Njihove porodice, predstavnici nevladinih organizacija, te lokalne vlasti, položili su cveće na spomen-obeležje ubijenim, nakon čega su simbolično na mestu odakle su oteti, bacili cveće u reku Lim.

Autobus je 22. oktobra 1992. godine zaustavljen u selu Mioče, kod mesta Rudo u BiH, na putu za Priboj. Iz vozila, kojim su u Priboj pošli zbog posla, su izvedeni samo putnici bošnjačke nacionalnosti, 16 muškaraca i jedna žena, a potom su kamionom odvezeni u višegradski motel Vilina vlas.

Nekoliko dana kasnije ubijeni su, a tela su bačena u reku Drinu.

Tokom prethodnih 27 godina pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne žrtve, dok se ostali i dalje vode kao nestala lica.

Za ovaj zločin pred Okružnim sudom u Beogradu 2005. godine su na 20 godina zatvora pravosnažno osuđeni pripadnici jedinice ’’Osvetnici’’, Milan Lukić, Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević, a Đorđe Šević na 15 godina.

Brojne nevladine organizacije i udruženja obeležavaju ovaj dan uz poruku da zločin nikad neće biti zaboravljen.

Ubijeni su: Meho Hodžić (37), Mevlida Koldžić–Hodžić (30), Ramahudin Ćatović (24), Medredin Hodžić (30), Mustafa Bajramović (44), Mehmed Šebo (30), Idriz Gibović (50), Hajrudin Sajtarević (37), Mithad Softić (42), Derviš Softić (39), Sead Pecikoza (30), Mujo Alihodžić (42), Alija Mandal (38), Muzafer Hadžić (36), Ramiz Begović (59) i Esad Džihić (24)

Porodice ubijenih bezuspešno su pokušale da dobiju obeštećenje za ubistvo svojih najbližih, a izostalo je i priznavanje statusa članova porodica civilnih žrtava rata.

 

Senada Kalić

 

Podeli