VRTIĆ OBAVEZAN OD TREĆE GODINE! Ministar najavio novu reformu, ali – da li će roditelji to plaćati i koliko je to uopšte izvodljivo?

Svi mališani od treće godine pohađaće obavezni pripremni predškolski program, najavio je Mladen Šarčević, ministar prosvete. Da bi ova ideja zaživela, prema gruboj proceni, država bi trebalo da obezbedi još skoro 100.000 mesta u predškolskim ustanovama.

Ove godine u vrtiće, prema podacima Zavoda za statistiku, ide oko 218.567 dece, a mesta nije bilo za 6.740 zainteresovanih. Godišnje se rodi skoro 65.000 dece, pa bi samo za decu uzrasta od tri godine pa naviše trebalo skoro 260.000 mesta. U uzrastu do tri godine, prema sadašnjem obuhvatu, u vrtić ide oko 50.000 mališana, pišu “Večernje novosti“.

Kada nova mera bude uvedena, roditelji i na selu i u gradu moraće da vode decu stariju od tri godine u obdanište, kao što su sada obavezni ako imaju predškolce.

U Ministrastvu tvrde da će ovaj program od nekoliko sati dnevno biti besplatan za sve. Ako budu želeli da im deca ostanu do posle podne, roditelji će verovatno kao i sada doplaćivati, piše list.

Povećanje broja dece koja pohađaju vrtić u sklopu je strategije obrazovanja Srbije kojom bi već do sledeće godine 75 odsto mališana uzrasta od tri do šest godina trebalo da ide u obdaništa.

Kao preduslov za uvođenje obaveznog vrtića, kako navode u nadležnom ministarstvu, potrebno je obezbediti finansijske, prostorne i kadrovske uslove, ali i da država pruži značajniju podršku porodici kroz određeni broj sati besplatnog programa za decu.

– Broj dece ovog uzrasta koji pohađaju vrtić je u stalnom porastu – kažu u Ministarstvu.

Tako je 2016/2017. godine bio 58,9 odsto, sledeće 61,3 odsto, a u prošloj školskoj godini 63,5 odsto. To je još nedovoljno sa aspekta željenog obuhvata od 75 odsto. Najviše mališana pohađa vrtiće u Beogradu – 72 odsto.

“Dobra ideja, ali imamo li kapaciteta?”

Podeli