Društvo

Deca u odborničkim klupama

U okviru Dečije nedelje održana je i ove godine Dečija skupština, kojom je, glasovima većine najmlađih odborinika, predsedavala učenica osmog razreda OŠ ”Jovan Jovanović Zmaj” Emina Spahić. Osim učenika novopazarskih osnovnih škola u dečijem parlamentu bili su i mališani Predškolske ustvanove ”Mladost”.

O načinu funkcionisanja Gradskog parlamenta, najmlađe odbornike upoznala je predsednica Skupštine grada Ifeta Radončić. Ona je male dobornike podsetila i na Konvenciju o pravima deteta, usvojenu pre 30 godina.

”Ove godine, pored toga što je tradicionalna Dečija nedelja navršava se i 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta, koja je usvojena 20. novembra 1989. godine na 44. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija”, podsetila je Radončić. Ona je mališanima objasnila da je Skupština najveći zakonodavni organ, te da skupštinske odluke svi moraju da sprovode.

Predsednica Skupštine grada, u skladu sa dnevnim redom, odgovarala je i na pitanja najmlađih odbornika, koje je u uglavnom zanimalo kada će u nekim od škola biti rekonstruisane fiskulturne sale. Oni su, nadamo se, naučili lekciju o parlamentarizmu, a odraslima su kroz stihove poručili da su najbolji ljudi oni koji uspeju da u duši ostanu deca.

Za predsedavajuću Eminu Spahić ovo je kaže, dragoceno iskustvo.

”Uživala sam u vođenju ove Skupštine, i ovo iskustvo će mi dugo ostati u sećanju. Naučila sam neke bitne stvari o djeci i našim pravima, ali i o tome, na koji način funkcioniše Skupština grada.

Na kraju, pokloni i zajedničke fotografije. Osim iskustva i novih saznanja, mališani su dobili slatkiše, a učenici OŠ ”Rifat Burdžević – Tršo” poklonili su sliku predsednici Skupštine grada.

S.Lj.

Podeli