Erdogan doputovao u dvodnevnu posjetu Srbiji: Trilateralni samit i izgradnja autoputa

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je danas u dvodnevnu posjetu Srbiji, a na Međunarodnom aerodromu ”Nikola Tesla” u Beogradu, dočekao ga je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučič s delegacijom.

S Erdoganom su u Beograd doputovali i supruga Emine Erdogan, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli, ministar saobraćaja i infrastrukture Mehmet Cahit Turhan, te direktor predsjedničkog ureda za komunikacije Fahrettin Altun. Predsjednika Turske su između ostalih, dočekali i ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic te srbijanski ambasador u Ankari Zoran Marković.

Nakon svečanog dočeka u Palati Srbija, Erdogan će održati sastanak s predsjednikom Srbije Vučićem te prisustvovati drugoj sjednici Visokog savjeta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske. Obraćanje dvojice predsjednika planirano je i na Srpsko-turskom poslovnom forumu kojem će prisutsvovati veliki broj privrednika iz ovih zemalja.

Erdogan, Vučić te predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik sutra će se u Beogradu sastati na trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Nakon samita, predsjednici Turske, Srbije te članovi Predsjedništva BiH prisustvovaće svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo u Sremskoj Rači.

Anadolu Aency

A. Ni.

Podeli