DruštvoVesti

BNV: U nastavi na bosanskom jeziku trenutno 17.235 đaka

Nastavu na maternjem bosanskom jeziku u obrazovno – odgojnim ustanovama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici u ovoj školskoj godini pohađa 17.235 đaka, podaci su Bošnjačkog nacionalnog vijeća, saopšteni na konferenciji za novinare te krovne ustanove sandžačkih Bošnjaka.

Prema tim brojkama, broj učenika u nastavi na bosanskom jeziku veći je za 1.564 đaka u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 15.671 u Sandžaku.

U odnosu na 2016. godinu broj upisanih prvaka ove godine veći je za 80.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić još jednom je podsjetila da je u pravno- obrazovnom sistemu Srbije obrazovanje Bošnjaka na maternjem bosanskom jeziku ravnopravno sa obrazovanjem na srpskom jeziku u svim segmentima.

Predstavnici BNV održali su u Ministarstvu prosvete sastanak, u cilju otklanjanja, kako kažu, načinjene diskriminacije prema đacima i njihovim roditeljima

Curić dalje dodaje da će BNV preduzeti sve raspoložive mjere kod nadlježnih pravosudnih domaćih i međunarodnih institucija, kako bi zaštitili prava djeteta, te individualna i kolektivna prava Bošnjaka.

A. Ni

 

Podeli