DruštvoVesti

Ljajić na obeležavanju Dana Bošnjaka u Skoplju

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić prisustvovao je obeležavanju Dana Bošnjaka u Skoplju. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Grada Novog Pazara. Pozivu organizatora Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Severnoj Makedoniji odazvali su se i predstavnici državnog vrha, potpredsednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, predstavnici diplomatskog kora i organizacija civilnog društva, te brojne ličnosti iz društvenog, političkog, verskog i kulturnog života Severne Makedonije i regiona.

Svečanost je održana u zgradi  Makedonske filharmonije, a u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Skoplju.

Potpredsednik Vlade Severne Makedonije i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski čestitao je Međunarodni dan Bošnjaka u ime vlade te zemlje, te naglasio da multietničnost i multikonfesionalnost kao jedinstvo različitosti dodatno jačaju građanski karakter Republike Severne Makedonije.

’’Naš primarni cilj kao države i kao društva ostaje briga i unapređivanje načela i vrednosti ravnopravnosti svih građana za njihovu potpunu društvenu integraciju, bez obzira na etničku ili religijsku pripadnost, da sačuvamo tu kulturnu ili identitetsku raznolikost kao poseban kvalitet našeg društva, pritom imajući na umu da je ono ostalo jedno od temeljnih načela u daljnjoj demokratizaciji i razvoju države. I upravo 28. septembra želim prepoznati Bošnjake u Republici Severnoj Makedoniji kao jednu od progresivnih sila koja vodi razvoj države”

Potpredsednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić posebno je u svom obraćanju istakao da su Bošnjaci uspeli preživeti i ponosno hodati iako su u više ciklusa i faza proterivani, te je nad njima izvršen genocid.

“Budite ponosni što pripadate naciji koja ima takve korene i budite ponosni što imate BiH, koja je dom svih Bošnjaka, ma gde bili. Ona je naša kolevka. Svi smo ovde rođeni na neki način i odatle smo otišli. Budite sigurni da je BiH bila i bit će dom svih Bošnjaka koji žele ujediniti sve Bošnjake širom sveta. Vaša je odgovornost ovde u Severnoj Makedoniji i drugde raditi da izgradite državu u kojoj živite, poštujete Ustav i zakon te zemlje i doprinosite razvoju države”, rekao je Salkić.

Predsednik Bošnjačkog demokratskog saveza (BDS) Munir Kolašinac kazao je da taj skup potvrđuje zajedničko opredeljenje i pokazuje poštovanje i predanost društva za sve. On je podsetio da taj Dan Bošnjaci Severne Makedonije već godinama unazad obeležavaju kao svoj nacionalni praznik.

”Bošnjaci u Severoj Makedoniji već 12. put obeležavaju 28. septembar kao svoj nacionalni praznik. Bošnjaci su aktivno sudelovali u političkom životu Severne Makedonije u prošlosti i svojim vrednim doprinosom doprineli izgradnji i razvoju institucija naše zemlje” kazao je između ostalog Kolašinac.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Severnoj Makedonij Dževad Hot podsetio je na događaje iz 1993. godine u Sarajevu, te naglasio da prisutni još jednom potvrđuju svoj bošnjački nacionalni identitet.

’’Večerašnju proslavu organizuje Bošnjačko nacionalno vijeće koje je postalo član porodoce nacionalnih vijeća u regiji i zajedno s BiH, Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom postaje član te velike porodice”, rekao je Hot.

Uspeh Bošnjacima u Severnoj Makedoniji i uopšte regiji poželeo je i predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Crne Gore Mirsad Džudžević.

Podšku i pokroviteljstvo svečanosti održanoj u subotu u Skoplju dao je predsedniku Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev koji je uputio i čestitku.  Čestitke su  takođe uputili predsednik Republike Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednik parlamenta Talat Džaferi, te i brojni politički lideri u zemlji i regiji, želeći prosperitet i uspeh u svim sferama bošnjačkog društva.

U kulturnom delu programa predstavili su se Gradski tamburaški orkestar “Pljevlja’’ u pratnji vokalnih solista i KUD ’’Divanhana” iz Skoplja.

 

Senada Kalić

Podeli