DruštvoKultura

U Gradskom parku otvorena letnja scena

Brojni građani Novog Pazara, ljudi iz javnog i kulturnog života, uposelnici u institucijama kulture prisustvovali su svečanom otvaranju letnje scene, posebno adaptiranog prostora za održavanje kulturnih manifestaija i javnih događaja.

Scena ima višestruki značaj i prvenstveno će služiti građanima, ljudima iz kulture, nevladinim organizacijama, umjetnicima, mladima i svima koji nude kulturne sadržaje. S obzirom da je secna postavljena uz jedan od bedema nekadašnje stare gradske tvrđave, prostor sada predstavlja spoj bogate historije i svijetle budućnosti.

Okupljenima se  obratio potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar, Rasim Ljajić, koji je inicijator ovakvih radova na uređenju kompletnog prostora Gradskog parka. On je ukazao da je neposredno prije početka radova na uređenju letnje secne taj isti prostor bio veoma zapušten, često pretrpan otpadom na kom su se mogli naći i narkomanski špricevi te da su se na tom prostoru okupljali alkoholičari.

” Vidite na šta danas ovaj objekat liči. Ovo je jedna od najljepših letnjih pozornica u Srbiji. Posle niške kulturne scene, sigurno je ovo najznačajnija scena u kulturno-historijskom smislu, a vjerujem i u turističkom, kao i sa stanovišta upotrebne vrijednosti ovog objekta.

Svi naši kulturni radnici dobili su mjesto za svoje izložbe, predstave i muzičke manifestacije. Vjerujem da će svakoga ljeta ovo biti prostor na kom će se okuljati veliki broj ljudi, tako da ovo moramo iskoristiti ne samo kao veliki historijski objekat već i kao objekat sa velikim turističkim potencijalom“, rekao je Ljajić i naglasio da aktivnosti neće stati sa uređenjem letnje scene.

” Mi nećemo stati na ovome. Zapamtite, za godinu dana Gradski park nećete prepoznti. Kao što smo rekli prošle godine da Novi Pazar nećete prepoznati i vidite koliko se danas u Pazaru radi i gradi.  Gradski park, to je prostor gdje će svaki turista moći da boravi skoro cijeli dan.  Radićemo i na restauraciji prvog bedema, počinjemo sa arheološkim istraživanjima, takođe radićemo i Kulu motrilju koja je simbol grada. A kada je simbol, ona onda mora da sija u najboljem elementu“, istakao je Ljajić na otvaranju naglasivši da je potrebno riješti problem na Bezistanu, odnosno da se mora ukloniti “kafana” koja nije prikladna za taj prostor.

„ Na više mjesta će se održavati kulturni sadržaji i to će biti bogatstvo ovog grada. Nećemo stati na tome. Pravićemo još jednu pozornicu iza zgrade Gradske uprave, ona će moći da primi do tri hiljade ljudi, još jedan objekat koji ćemo pokloniti našim kulturnim radnicima i svima koji će taj prostor koristit“, rekao je Ljajić.

Direktor Kulturnog centra, Husein Memić, najavio je različite kulturne sadržaje na ovom prostoru i izrazio zahvalnost za velelepno zdanje kakava je nova scena u  ime svih kulturnih uposlenika, nevladinog sektora i svih onih koji će ubuduće koristiti ovaj prostor .

“ Siguran sam da ćemo je koristiti na najbolji način i da će Novi Pazar biti ono što zapravo i jeste u poslednje dvije-tri godine, grad koji neguje kulturu i jedan od gradova sa najviše kulturnih sadržaja“, rekao je Memić i podsjetio da je Kulturni centar u poslednjih nedjelju dana imao 4000 posjetilaca.

“ Nekada je ovaj bedem branio grad, a danas je ovaj prostor bedem kulture. Odbrana od nekulture, primitivizma, a prije svega prostor koji će služiti afirmaciji Grada Novog Pazara, koji zazuzima značajno mjesto na kulturnoj mapi Srbije. Naš grada je jedan od onih koji najviše ulažu u kulturu, a prema izdvajanjima iz budžeta mi smo na prvom mjestu “ , rekao je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac i zahavalio se svima koji doprinose razvoju kulture.

 

Podeli