Geni krivi za pušenje tinejdžera

Pojedinci poseduju genetske varijacije koje se prvi put manifestuju baš u adolescenciji, kada većina zapali prvu cigaretu. A dete za to nije krivo i ne sme da se tretira kao buntovno

AKO vaš tinejdžer zapali cigaretu, nemojte odmah da ospete paljbu na njega, nego prvo razumno porazgovarajte sa njim. Naime, vrlo je verovatno da je to uradio zato što ima pušački gen – tvrde američki naučnici sa Instituta za lečenje bolesti disajnih puteva u Njujorku. A dete za to nije krivo i ne sme da se tretira kao buntovno.

Posle višegodišnjeg istraživanja, stručnjaci su ustanovili da jedan broj ispitanika poseduje genetske varijacije koje se manifestuju u određenim godinama. One se prvi put ispoljavaju baš u adolescenciji, kada većina zapali prvu cigaretu. Čak 27 odsto tinejdžera pušača je, ispostavilo se tokom studije, imalo genetsku varijaciju i oni su u naredne dve decenije postali strastveni pušači.

Kod onih tinejdžera kod kojih je primećena ta nasledna predispozicija za pušenje, registrovano je da su brže postajali nikotinski zavisnici i teže se odvikavali od cigareta nego osobe bez iste genetske sklonosti – objašnjava dr Danijel Belski, vođa istraživačkog tima. – Samo pet odsto ispitanika je uspelo da prestane da puši, dok 22 odsto njih, koliko god da su imali volju i trudili se, nije moglo da ostavi cigarete.

 

Izvor: Večernje novosti

Podeli