DruštvoVesti

Razvoj govora kod dece do treće godine

 Razvoj govora i jezika ima svoj očekivani tok. Da bismo na vreme potražili stručnu pomoć, kao i da bismo znali kako sprovesti adekvatan tretman ukoliko nam dete do treće godine nije progovorilo,neophodno je da poznajemo putanju razvoja.  Za pravilnu procenu i odgovarajući stimulativni rad potrebno je potražiti pomoć logopeda.

Oko prvog rođendana dete progovara svoje prve reči sa značenjem i to je velika radost za porodicu. Reč uz motoriku je znak da se beba uredno razvija. Razvoj govora je individualan za svako dete. Postoje različite vrste poremećaja govora i jezika kod dece a neophodno je da roditelj na vreme prepozna  takve poremećaje i da se obrati logopedu a ne da čeka polazak deteta u školu.

“Najbolji pokazatelji pravilnog dečijeg razvoja jesu ti kada dete uporedite sa decom istog uzrasta i propratite vršnjačku grupu dece. Ukoliko primetite neka odstupanja u razvoju od ostale dece , odmah se obratite logopedu”, kazala je dr Esma Crnišanin. Ona ističe da usporen razvoj govora jeste problem koji se najčešće javlja kod dece do treće godine. Međutim, ako se otkrije problem na vreme i reaguje pravovremeno i dete prođe određene testove kroz koje se vidi gde je slaba karika, upućuje se na određene tretmane i sve se može rešiti.

Ono što logopedi naglašavaju jeste to da je veoma bitno kvalitetno vreme koje roditelji provode sa detetom. Veoma je važan razgovor koji roditelji treba da podstiču koristeći jednostavne reči  i kraće rečenice, mirnim glasom i bez tepanja. Učite dete onomatopeji i definisanju pojmova iz okruženja sa što manje pasivnog sedenja pred televizorom a o kompjuteru u uzrastu do tri godine i da ne govorimo.

Ukoliko vam se učini da nešto nije u redu , ne čekajte već  dete vodite kod logopeda na procenu i po savet.

 

B.V.

Podeli