DruštvoVesti

Diskriminacija i nasilje nad starim osobama

U poslednje vreme mnogo se priča i pridaje na značaju na razne načine, putem medija, organizovanih predavanja, tribina i akcija o nasilju bilo kog oblika. Cilj i jeste da se na ovu temu što više govori kako bi se stepen nasilja što više smanjio. Na  temu nasilja nad starim osobama danas je u Gerontološkom centru govorila socijalna radnica i predsednica Udruženja građana “Snaga prijateljstva Emiti” iz Beograda, Nadežda Satarić.

Šta podrazumevaju pod nasiljem i diskriminacijom nad starim osobama, šta ih je to dovolo u Starački dom, koji su problemi i muke sa kojima se susreću, kako je živeti u kolektivu, prednosti boravka u domu, samo su neke od tema koje su bile deo razgovora korisnika i socijalne radnice Nadežde Satarić koja je na profesionalan način i prijateljski razgovarala sa nima i otvorila njihovu dušu da pričaju o svemu.

Rukija Hodović u Staračkom domu je već godinu ipo dana a Dragoljub Beribo iz Užica šest meseci i oboje kažu da su zadovoljni boravkom i uslugama koje dobijaju.

“Iako su mi svi korisnici rekli da je, kada su tek došli ovde bilo teško, krenuvši od privikavanja na novi prostor, oklinu, ljude, osoblje,  sada već imaju drugo mišljenje. Kako je vreme prolazilo navikavali su ne sve to i svi su zadovoljni. Naročito im odgovara što uvek ima o njima da brine neko kada im god nešto zatreba, što na vreme imaju sve obroke, što ne moraju da brinu o nabavci ogreva, čišćenja snega zimi a sve bi to morali da rade da su kod svojih kuća”, kazala je socijalna radnica Nadežda Satarić.

Ona je bila  pozitivno iznenađena kada je čula da korisnici iz ovog Doma koji su pretežno srpske i bošnjačke nacionalnosti zajedno proslavljaju sve praznike: Bajram, Vaskrs, Ramazan, Božić, rođendane, idu na izlete i to je, kako kaže, na nju ostavilo poseban utisak. Pohvalila je upravu i sve zaposlene u Gerontološkom centru koji zaista predano rade svoj posao i kako se ophode prema njihovim korisnicima a upravnik Enver Daca je kazao da je to njihov posao i da će zasigurno tako biti i ubuduće.

“Meni kao upravniku Gerontološkog centra nema veće nagrade od onoga što su danas korisnici rekli pred gospođom Satarić a to je da im je ovde udobno, da se osećaju sigurno i da zaposleni brinu o njima kao o svojim članovima porodice”, kazao je upravnik Enver Daca i bio je zadovoljan što je pohvale na račun rada dobio od Nadežde Satarić koja je, kako ističe, alfa i omega u socijalnoj zaštiti.

B.V.

Podeli