Društvo

BNV: ”15 JUL – Odbrana demokratije”

Na treću godišnjicu od pokušaja vojnog udara u Republici Turskoj u Bošnjačkom nacionalnom vijeću održana je tribina pod nazivom ”15.jul: Odbrana demokratije”. Tribinu su organizovali BNV, Ambasada Republike Turkse i turska Agencija za međunarodni razvoj i saradnju TIKA.

U neuspelom pokušaju vojnog udara pre tačno tri godine u Turskoj život je izgubila 291 osoba a oko 2000 ih je povređeno, pa je i tribina u Bošnjačkom nacionalnom vijeću počela minutom ćutanja i učenjem fatihe u znak sećanja na žrtve.

Pozdravljajući prisutne predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr Jasmina Curić najavila je da će tribina dati odgovore na mnoga pitanja značajna i za Bošnjake, te istakla da je turski narod iskrenim nacionalnim jedinstvom pre tri godine celom svetu pokazao kako se brani demokratija za jednu noć.

Ambasador Republike Turske Tanžu Bilgič rekao je da je godišnjica neuspelog puča obeležena juče u Beogradu, a danas, otvaranjem biblioteku u Muzeju i tribinom u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i u Novom Pazaru. ”Osnovni cilj je da se 15.jul ne zaboravi”, kazao je Bilgič.

”Na današnji dan, pre tri godine teroristička organizacija Feto pokušala je izvesti puč. Naš narod je tom pokušaju odlučno rekao stop! Video sam na fotografijama šta se tog dana i ovde dešavalo. Vi ste takođe izašli na ulice, na poziv našeg predsednika i zato vam posebno zahvaljujem. I mi ćemo uvek biti uz vas. Teroristička organizacija Feto još uvek nije pobeđena i zato moramo biti pažljivi. I vas ovde molim, nemojte ih štiti i pomagati”, rekao je ambasador Bilgič.

Na tribini o odbrani demokratije u Bošnjačkom nacionalnom vijeću su govorili: potpredsednik Vijeća dr Fuad Baćićanin, dr Avdija Salković i novinarski par turske medijske kuće Jeni Šafak Nurija Čakmal Čelik i Ersin Čelik. Osim predstavnika organizatora iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Ambasade Turske i agencije TIKA, događaju su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave Grada Novog Pazara i drugih sandžačkih opština.

S.Lj.

Podeli