DruštvoVesti

Uručeni ključevi za 9 novih kuća u romskom naselju u Blaževu

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarska Zorana Mihajlović, ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović zajedno sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem uručili su u novopazarskom naselju Blaževo ključeve devet novih montažnih kuća za devet romskih porodica. Projekat ” Obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja i unapređenje infrastrukture za Rome u Novom Pazaru finansiran je od strane EU a sufinansiran od Vlade Srbije , ministastarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture u ukuonom iznosu od 592.920,00 evra.Projekat je sprovodio Grad Novi Pazar u partnerstvu sa MHD “Merhamet- Sandžak”.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac objasnio je značaj ovog projekta jer on nije obuhvatio samo izgradnju kuća.

” U okviru ovog projekta naselje Blaževo je priključeno na gradsku vodovodnu mrežuu dužini od 1600m, kišnu i fekalnu kanalizaciju a takodje je i asfaltiran put u ovom naselju u dužini od 650 metara, kao i 7 ulica u naselju u dužini od 378 metara uz javnu rasvetu” – rekao je izmedju ostalog Biševac.

“Integracija Roma leži u srcu svih naših aktivnosti” – rekao je ambasador EU Sem Fabrici.

“Vredno i stalno radimo na pitanjima prolanaležanja rešenja za pitanja obrazovanja i zapošljavanja Roma” – istakao je Fabrici.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović srećna je bila što će u novih devet kuća živeti 20 mališana. Ona je istakla da Vlada Srbije sa Evropskom unijom zajedno radi u 11 opština na poboljšanju uslova Roma i da trenutno 250 romskih mališana živi u boljim uslovima.

” Ne sme da bude diskriminacije i ne sme da bude važno da li ste Rom, Romkinja, Srpkinja ili bilo koje druge nacionalnosti. MOramo da vodimo računa jedni o drugima. MOramo kao država da stvaramo uslove da svi mogu da se školuju jednako, i da pokušamo da vam omogućimo da imate posao”  -rekla je Mihajlović i otkrila da joj je gradonačelnik Novog Pazara rekao da će u naselju Blaževo uskoro biti izgradjeno savremeno dečije igralište za sve mališane koji ovde žive.

K. Radović

 

Podeli