Zanimljivosti

Proterali papirni novac: U ovoj zemlji sve plaćaju mobilnim telefonima

Sviš, mobilni sistem plaćanja, postao je široko prihvaćen u Švedskoj sa više od šest miliona korisnika.

Više od polovine poslovnica banaka u Švedskoj uopšte ne prima gotovinu. Prema istraživanjima, do 2030. godine ova država bi u potpunosti mogla da ukine gotovinski način plaćanja.

Sviš, aplikacija za novčane transakcije, napravljena je 2012. godine, i pokrenuta je od strane šest švedskih banaka. Kroz aplikaciju na telefonu, telefonski broj korisnika povezan je sa njihovim bankovnim računom i to omogućava prenos novca u realnom vremenu, a sam prenos traje svega nekoliko sekundi.

Osnivanje ovog sistema za plaćanje značajno je izmenilo način na koji državljani Švedske koriste novac. Skoro 40 posto Šveđana je 2010. izjavilo da su najnoviju kupovinu platili u gotovini, dok se taj taj procenat do 2018. drastično smanjio, na čak 13 procenata, kažu iz Centralne banke Švedske.

Prema istraživanjima, najveći deo Šveđana preferira plaćanje karticom.

Poteškoće za strance

Turisti i stranci u Švedskoj nisu toliko oduševljeni Svišom.

Gabriel Paviko, koji se sa Filipina preselio u Švedsku, rekao je je da se, posle selidbe u Švedsku, susreo sa dva problema povezanih sa plaćanjem karticama.

“Najneprijatnije situacije događale su se kada bi došlo do pada sistema u bankama ili kada bi nam došli prijatelji iz inostranstva i njihove međunarodne kartice ne bi bile prihvaćene u prodavnicama.”, rekao je on.

Sviš se može povezati sa bankovnim računima sa 12 najvećih švedskih banaka, ali ga nije moguće povezati sa stranim računom. I pored ovih problema, neke ustanove u Švedskoj sada ne prihvataju ni gotovinu ni kartice kao sredstvo plaćanja, već samo Sviš.

Sviš je eko-prijateljski i potpuno bezbedan

Bezgotovinsko plaćanje je odlična stvar za životnu sredinu, štedi se dosta papira jer se sve obavlja putem aplikacije.

Tom, stanovnik Malmea, rekao je da se više ne plaši da bi mogao biti opljačkan. “Činjenica da sa sobom ne moram da nosim gotovinu čini da se osećam bezbednije i štedim vreme jer ne moram da lutam u potrazi za bankomatom”, istakao je ovaj švedski državljanin.

Izvor: B92

Podeli