Posle biranja nema kajanja

Zašto mnoge agencije traže od klijenata da se mesec dana pre puta odluče za izlete? Turisti nemaju mogućnost da se predomisle. Pozivanje na novi Zakon nema osnova. Nema otkazivanja i moraće da plate rezervisano.

MNOGE turističke agencije primoravaju turiste nedeljama pre nego što su krenuli na put da se odluče na koje izlete planiraju da idu i ne dozvoljavaju im da se predomisle i na licu mesta ih otkažu.

Pre nego što uplate aranžman putnici treba dobro da se raspitaju kakvoj agenciji daju novac, ali zatim moraju i da dobro da “izguglaju” destinaciju kako bi utvrdili da li im se isplati da rezervišu izlete. Naime, mnoge agencije su počele, otkako je stupio na snagu novi Zakon o turizmu, da od turista traže da se prilikom uplate aranžmana odmah odluče na koje će izlete ići. Ako se turisti odluče gde žele da idu sa vodičem, može da se dogodi da kada stignu na odredište shvate da su umorni ili da kod lokalne agencije mogu da nađu jeftiniju uslugu. Ipak, neće moći da otkažu rezervisan izlet.

Jedna beogradska agencija je turistima poslala sledeće obaveštenje: “Zbog promene zakona o organizovanju turističkih tura i pooštrenih mera kontrole, neophodno je unapred najaviti sve grupne obilaske, te smo u obavezi da vam ponudimo izlete ranije kako bismo sve organizovali na vreme.”

– Prema novom zakonu agencije ne smeju da naplaćuju izlete koje reklamiraju. Drugim rečima, ako reklamiraju aranžman za Veneciju, agencija ne sme da naplati transfer do Venecije iz, recimo, Lido di Jezola – kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. – Međutim, mogu da ponude pod svojim uslovima prijavljivanje za fakultativni izlet koji turista ne mora da prihvati. Možda to traže jer imaju takav ugovor sa lokalnim partnerom kome moraju da najave grupu ili žele da znaju na koje izlete mogu da računaju. Ranije prijavljivanje za izlet nema veze sa novim zakonom, o tome nema ni reči, ali ako agencija to traži, mora sve i da naglasi u njihovim uslovima putovanja.

Izleti za koje agencije traže da se turisti ranije izjasne plaćaju se u evrima, na samom odredištu. Zanimljivo je, međutim, da agencije obaveštavaju turiste da od izleta, za koje su se prijavili, ne mogu posle da odustanu.

– U takvim slučajevima je najbolje da turista kaže “onda neću da idem” i da na licu mesta odluči kako će provesti odmor – ističe Seničić. – Moj savet svim našim turistima je da pre nego što odu na putovanje dobro provere šta se sve nalazi na destinaciji, kao i koliko koštaju tamo izleti i kuda mogu da idu sami. Naravno, turisti moraju da budu svesni da im je uvek bolje da idu na izlet sa našim vodičem koji govori srpski.

Izvor: Večernje novosti

Podeli