KREĆE INSPEKCIJA: Porez na “stan na dan”

Turištička inspekcija kreće u ambicioznu kontrolu izdavanja “stanova na dan”, jer od 1. jula počinje paušalno oporezivanje ležajeva u ovoj oblasti tržišta nekretnina i turizma.

Najviše kvadrata za kratkoročno iznajmljivanje smešteno je u velikim gradovima i turištičkim centrima, a značajan broj kreveta izdaje se “na crno”, pišu “Večernje novosti”.

U Beogradu je kategorizovano 1.614 smeštajnih jedinica sa 3.868 kreveta, ali se pretpostavlja da ih se duplo više izdaje “na crno”.

Najavljeno oporezivanje za “stan na dan”

Prema novom zakonu, porez će se obračunavati tako što će se poreska stopa od pet odsto prosečne bruto zarade koju je vlasnik ostvario u prethodnoj godini množiti brojem kreveta i koeficijentom turištičkog mesta.

Turistički radnici smatraju da su nova pravila dobro rešenje jer vlasnike turističkih kapaciteta koji se vode kao fizička lica uvode u zakonito poslovanje, pune javnu kasu, poboljšavaju kontrolu rada i olakšavaju statističko evidentiranje.

Međutim, puna primena paušalnog oporezivanja neće zaživeti brzo i lako zbog objektivnih poteškoća i nedorečenosti, piše beogradski list.

 

Izvor: Tanjug

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

 

Podeli