DruštvoVesti

Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

Rešavanjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, danas je počelo polaganje male mature u osnovnim školama u Srbiji.  

Osim testa iz maternjeg jezika, osmaci će sutra rešavati zadatke iz matematike, a u sredu kombinovani test koji se sastoji od pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković posetila je osmake u Osnovnoj školi “Veljko Dugošević” u Beogradu pred početak rešavanja testa iz srpskog jezika.

“Danas u Srbiji polaže ukupno 69.595 osmaka, a slobodnih mesta u srednjim školama ima 76.000 i mislim da je to dobra poruka za decu, da mesta ima i da na taj način ublažimo njihov strah ili tremu, ukoliko je imaju. Sudeći po utiscima dece iz ove škole, prilično su sigurna u svoje znanje”, rekla je Nedeljković novinarima.

Ona je istakla i da će u nekim školama kontrola biti veća.

“Imamo spisak škola koje su imale manjkavosti i prethodne godine, ali mnogo manje u odnosu na neke ranije godine i tu će biti posebne kontrole”, rekla je ona i dodala da će tu biti prosvetni savetnici i inspektori.

Na pitanje da li su uvedene dodatne mere opreza rekla je da nisu, da su samo održani redovni sastanci i date instrukcije dežurnim nastavnicima i pregledačima.

“Na dodatnim sastancima su detaljno analizirane greške iz prethodne godine. Konkretno u Leskovcu sam imala jedan takav sastanak gde sam do najsitnijih pojedinosti predočila šta je utvrđeno naknadnim pregledom testova iz tog okruga. Sve što je bilo do nas mi smo preduzeli i verujemo da će direktori škola ispoštovati stručno uputstvo, da će deca dati svoj maksimum i da će ova tri dana proći u manje stresnom raspoloženju”, navela je Nedeljković.

Maksimalan broj bodova na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova.

 

 

Izvor: Tanjug, RTV

Foto: Tanjug (Rade Prelić)

Podeli