Migracije: Tramp slučajno otkrio planove za Meksiko

Američki predsednik je mahao papirom na kom je bio ispisan plan za migratne iz susedne zemlje.

Tramp je mahao papirom koji se providi                                                                                                                Reuters

 

Američki predsednik Donald Tramp slučajno je otkrio neke detalje plana za migrante iz Meksika.

On je prvobitno odbio da razgovara sa novinarima o tome, rekavši da je reč o „tajni”.

Ali, dok je objašnjavao da ne može da oda šta će da uradi, mahao je providnim listom papira na kome je plan zapravo ispisan.

U planu čije je delove u ponedeljak već objavio ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard, između ostalog, stoji da postoji mogućnost da se Meksiko proglasi „sigurnom zemljom trećeg sveta”.

Ako bi Meksiko postao sigurna zemlja trećeg sveta, zahtevi za azil migranata bi bili razmatrani u ovoj zemlji, umesto u SAD.

Neki od detalja plana su mogli da se pročitaju kroz providan papir                                                                      Reuters

 

U dokumentu piše da se Meksiko obavezao da napravi bazu koja bi omogućila da postanu sigurna zemlja trećeg sveta, ako to bude potrebno.

Šta Meksiko misli o tome?

Meksički političar i ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard je rekao da Meksiko ima 45 dana da pokaže da je u stanju da zaustavi protok migranata u SAD jačanjem južne granice.

Na granici sa Gvatemalom raspoređeno je 6.000 pripadnika Nacionalne garde.

„Ako odete na jug, prva stvar koju ćete pitati jeste – dobro, gde je granica? Nema je nigde”, rekao je u četvrtak. „Ideja je da jug zemlje više liči na sever.”

Ako ovaj plan ne uspe, Meksiko će pristati da bude proglašen sigurnom zemljom trećeg sveta – to je nešto što su SAD već tražile, ali se Meksiko dugo opirao.

„Rekli smo im – i mislim da je to najviše što smo uradili do sada u pregovorima – ‘hajde da postavimo vremenski period da vidimo da li će ono da funkcioniše ono što Meksiko predlaže, a ako ne, mi ćemo sesti i videti šta još možemo”, dodao je Ebrard.

„Hteli su da potpišu nešto sasvim drugo. Ali to je ono što imamo, nema drugog.”

Migranti iz Hondurasa                                                                                                                                            Reuters

 

Ako Meskiko ne uspe da spreči migracije u roku od 45 dana, plan će početi da se primenjuje.

Ebrard je rekao i da su SAD od Meksika tražile da nijedan migrant ne pređe granicu, ali se ispostavilo da je to nemoguće.

 

Izvor: BBC News

Podeli